ep comisario jose manuel villarejo
CEDIDA

La Policia Nacional s'ha personat aquest matí a les instal·lacions de Moncloa.com i té un requeriment per fer el mateix amb El Confidencial a partir d'una ordre judicial perquè els mitjans lliurin "tot el material relacionat amb l'anomenada operació Trampa", sobre la contractació per part del BBVA del Grup Cenyt, propietat de l'excomissari José Manuel Villarejo, en relació amb l'operació que volia realitzar la constructora Sacyr per comprar el banc. El jutge de l'Audiència Nacional Manuel García Castellón ha obert una peça secreta -la novena- per investigar l''operació Trampa' i ha enviat la Policia a requerir aquesta informació a tots dos mitjans.

El Jutjat Central número 6 de l'Audiència Nacional reclama a la citada ordre, a la qual ha tingut accés Europa Press, tot el material ja publicat en les edicions dels dies 9 de gener i següents, així com el que encara no s'hagi publicat i obri en poder d'aquest mitjà de comunicació. El jutge necessita que la petició del material es realitzi "sense perjudici del dret constitucional" que tenen els esmentats mitjans "amb vista a la protecció de la font d'obtenció del material tant del ja publicat com del que es trobi pendent de publicació".

Moncloa.com ha afirmat que es troba recopilant més de 4.000 documents relacionats amb el projecte Trampa per poder lliurar-los aquest mateix dimarts a la policia, entre els quals es troben també àudios i fotografies. "La nostra empresa havia posat tota la documentació a disposició de les autoritats i del BBVA amb la finalitat de facilitar la investigació interna. Fins a la data, l'Audiència Nacional ha vingut a requerir el material, no així l'entitat bancària", assenyala el medi.

Des del passat 9 de gener, Moncloa.com, en col·laboració amb altres mitjans de comunicació, ha estat publicant una sèrie de documents que acreditarien que el BBVA presidit per Francisco González hauria contractat l'empresa Cenyt, propietat de Villarejo, per a tasques d'informació sobre les maniobres que estarien desenvolupant entre d'altres, Sacyr i el Govern de José Luis Rodríguez Zapatero per prendre el control del consell d'administració del banc. El van batejar com 'operació Trampa'.

Si en un primer moment aquest mitjà va publicar els documents que acreditaven l'existència d'aquell contracte, en dies successius va revelar que els treballs de Villarejo per al banc, amb el seu responsable de seguretat, Julio Corrochano Peña, com a intermediari, consistien en punxades telefòniques de fins a 4.000 nombres, amb 15.000 trucades intervingudes i entre elles, comunicacions del llavors director de l'Oficina Econòmica de la Moncloa, Miguel Sebastián, i la que era vicepresidenta primera del Govern, María Teresa Fernández de la Vega.

En aquelles trucades intervingudes consten així mateix punxades a mitjans de comunicació, executius d'altres entitats financeres i de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Precisament, aquest dimarts publica una sèrie de fotografies que acreditarien seguiments físics del llavors número dos del regulador, Carlos Arenillas, del qual s'hauria proporcionat al banc informació sobre els seus moviments en cotxe i el seu domicili.

Entretant, el nou president del BBVA, Carlos Torres, ha publicat una carta interna dirigida als treballadors de l'entitat en la qual reconeix que es va contractar el Grup Cenyt i que després d'obrir una investigació interna el passat mes de juny, quan Ausbanc va denunciar l'existència de relacions entre el banc i Villarejo, "no s'ha trobat cap documentació que reflecteixi el seguiment i intervenció de comunicacions privades" de què parla Moncloa.com.

L''operació Trampa' constitueix la novena peça del cas Tàndem, que investiga les activitats presumptament il·lícites de Villarejo, en presó provisional des de novembre de 2017, sospitós entre d’altres de delictes d'organització criminal, suborn, extorsió i blanqueig.

La instrucció va arrencar a partir de les indagacions sobre tasques que el comissari jubilat hauria desenvolupat per polítics de Guinea Equatorial, però l'ingent material informàtic i documental que se li va intervenir ha posat sobre la taula tota mena de 'treballs' que hauria desenvolupat prevalent-se de la seva condició de Policia Nacional.

Noticias relacionadas

contador