ep madrid nuevo norte
DISTRITO CASTELLANA NORTE - Archivo

L''Operació Chamartín', el projecte urbanístic del Nord de Madrid, considerat com el més gran actualment a Europa, ha rebut l'última autorització que li calia de la Comunitat de Madrid i, per tant, ja té 'llum verda' definitiva per a la seva execució.

  • 10,21€
  • -2,06%

El Consell de Govern regional ha estudiat aquest dimecres l'informe favorable que per unanimitat va emetre la setmana passada la Comissió d'Urbanisme sobre l'aprovació d'aquest projecte urbanístic, i ha donat llum verda al projecte vint anys després que es plantegés per primera vegada, segons van informar a Europa Press fonts de l'Executiu autonòmic.

L'actualment denominat 'Madrid Nuevo Norte' comporta una inversió d'uns 6.000 milions d'euros, i suposarà actuar sobre tres milions de metres quadrats de terreny al llarg d'una franja allargada de 5,6 quilòmetres de longitud que travessa el Nord de Madrid, des de les proximitats de Plaza de Castilla fins a l'M-40.

L'eix del projecte és la remodelació de l'estació de Chamartín, i la cobertura del seu feix de vies, sobre les quals es construirà el denominat 'parc central', un espai verd de tretze hectàrees.

Aquest parc serà centre del desenvolupament, que es completa amb un nou centre de negocis que, al costat de les ja cinc torres, convertirà la zona en la nova 'city' de Madrid, i amb l'edificació de 10.500 habitatges, que en la seva majoria se cedirien a les administracions.

El projecte, que s'ha anat forjant durant els últims vint anys, i que compta amb un calendari d'execució per fases d'uns 24 anys, està promogut per la societat Districte Castellana Nord (DCN). Aquesta firma està controlada pel BBVA, que en posseeix un 75% del capital, i té com a socis la socimi Merlin Properties, amb una participació del 14,6% i el grup constructor San José, amb un altre 10%. L'estimació realitzada en el seu moment per aquesta empresa és iniciar les obres a la fi de 2020 o principis de 2021.

TRANSPORT PÚBLIC

El projecte urbanístic permetrà augmentar i millorar el transport públic d'aquesta zona del Nord de la capital. Així, es projectarà una xarxa de transport "accessible", articulada per nous enllaços (el de Chamartín i La Paz, que completaran l'enllaç actual de Plaza de Castilla) i el 'hub' que constituirà l'ampliada i remodelada estació de Chamartín.

Així mateix, es construiran tres noves estacions de metro, una nova estació de Rodalia al sud de Fuencarral i la renovació de l'estació del nord, així com la implantació d'un sistema de Bus Prioritari, un sistema d'alta capacitat amb prioritat semafòrica i plataforma reservada que maximitza la velocitat de servei, redueix temps i connectarà amb la xarxa d'autobusos urbans.

El 'macroprojecte' també suposarà reconfigurar el Nus Nord i el Nus de Fuencarral, habilitar 400.000 metres quadrats de noves zones verdes i més de 13 quilòmetres de carril bici.

Noticias relacionadas

contador