une impression 3d du nouveau logo de facebook meta et le logo de facebook sont places sur le clavier d un ordinateur portable dans cette illustration

La Junta de Supervisió de Meta (matriu de Facebook) ha criticat el programa de "verificació creuada" de comptes de la companyia i ha conclòs en un informe que la plataforma ofereix un tracte preferencial als comptes d'usuaris influents, com ara polítics o persones famoses, cosa que afavoreix la divulgació de notícies falses per part dels internautes VIP.

El sistema de verificació creuada de Meta es va posar en marxa per detectar el contingut que va contra els drets humans o els valors de l'empresa, de manera que quan la publicació d'un usuari vulnera aquesta política, automàticament el contingut s'elimina o se'n suspèn el compte.

No obstant això, quan la publicació controvertida és realitzada per un dels comptes que figuren a les llistes de verificació creuada de Meta, aquesta no s'elimina immediatament, sinó que el contingut roman publicat en espera d'una revisió manual addicional.

En aquest sentit, el Comitè de Supervisió de Meta considera, segons ha publicat al seu informe, que aquest programa de verificació "sembla orientat més aviat a satisfer els interessos de Meta". "El fet d'oferir protecció addicional a certs usuaris (elegits en gran mesura en funció d'interessos empresarials) fa possible que contingut que en condicions normals s'eliminaria ràpidament romangui publicat durant més temps, cosa que pot provocar danys. Així mateix, creiem que a Meta li ha faltat fer un seguiment de les dades per saber si la verificació creuada es tradueix en una presa de decisions més adequades”.

La Junta afegeix, a més, que també li preocupa la manca de transparència del programa, motiu pel qual ha realitzat diverses recomanacions a Meta per respectar el compromís de l'entitat amb els drets humans.

En relació amb la voluntat de la plataforma de millorar la moderació de contingut per a tots els usuaris, "hauria de prioritzar la llibertat d'expressió, incloent-hi l'expressió d'importància pública, que és un dret humà d'especial importància".

Per això creuen que "s'hauria de prioritzar la inclusió dels usuaris amb probabilitats de manifestar aquest tipus d'expressió a les llistes d'entitats que accedeixen a revisió addicional per sobre dels socis de negoci de Meta. Les publicacions d'aquests usuaris haurien de revisar-se al marc d'un procés independent perquè no hagin de competir per accedir a recursos limitats contra els socis de negoci de Meta”.

Així mateix, assenyalen que si els usuaris inclosos a les llistes de verificació creuada per la seva importància comercial publiquen contingut infractor amb freqüència, no haurien de rebre més protecció.

De la mateixa manera, demanen més transparència sobre el sistema de verificació creuada i el seu funcionament i veuen necessari que l'empresa defineixi "criteris clars públicament per a la inclusió a les llistes de verificació creuada i que els usuaris que compleixin els requisits puguin sol·licitar que se'ls hi inclogui".

Finalment, indiquen que cal reduir els danys provocats pel contingut que roman a la plataforma fins que se sotmet a la fase addicional de revisió. "El contingut que es considera que infringeix les normes de forma greu durant la primera avaluació de Meta s'hauria d'eliminar o ocultar mentre se sotmet a revisions addicionals. No s'hauria de permetre que contingut d'aquestes característiques segueixi sent visible a la plataforma únicament perquè la persona que ho ha publicat és un soci de negoci o un famós", conclou l'informe.

Noticias relacionadas

contador