ep archivo   el presidente de acs florentino perez 20210405085505
ACS - Archivo

Jugada mestra de Florentino Pérez, que ha venut Cobra al grup francès Vinci per 5.000 milions d'euros més 600 en variables; per immediatament llançar una oferta d'entre 9.000 i 10.000 milions per comprar els 3.000 quilòmetres d'autopistes que gestiona Atlantia a Itàlia a través de la societat ASPI. El president del Reial Madrid ha comunicat per carta a la companyia italiana que podria participar en consorci amb altres inversors com el fons italià CPD, que ha llançat una oferta de 9.100 milions junts amb Blackstone i Macquarie.

ACS

  • 38,48€
  • 0,05%

"Entenem que Abertis (controlada en un 40% per ACS i en un 55% per Atlantia) formaria part de l'estructura de la potencial operació, tal com ja va avançar ACS durant la presentació per la venda de la seva divisió de Serveis Industrials (100% ACS) a Vinci (per un import en efectiu de 5.000 milions + 600 milions en variables). Atlantia ha comunicat que el seu consell analitzarà totes les ofertes", assenyalen des de Banc Sabadell.

Actualment, ASPI es compon de 3.020 quilòmetres d'autopistes a Itàlia a través de 6 concessions (encara que la més important suposa el 95% de la xarxa), amb un venciment mitjà l'any 2038. El 2019 (últim exercici tancat sense impacte de la Covid-19) la companyia va facturar 4.231 milions euros, amb un EBITDA de 2.231 milions d'euros (excloent-ne l'impacte de l'acord amb el govern italià per l'ensorrament del pont de Gènova; 3.737 milions d'euros d'Abertis aquest mateix any), cosa que va suposar un marge del 53% (vs 70% d'Abertis).

VALORACIÓ DE SABADELL I BANKINTER

Els analistes de Sabadell afirmen que "l'interès d'ACS no sorprèn, mentre que ja havia anunciat la seva intenció de dur a terme aquesta operació a través de la seva filial Abertis i, de moment, amb aquesta mostra d'interès Atlantia podria paralitzar la operació amb el fons CDP (en la mesura que la valoració oferta per ACS és superior) per continuació entrar-ne en els detalls".

Encara que no n'es coneixen els detalls, Sabadell assenyala que "entenem que en cap cas ACS acabaria amb una participació en el vehicle que l'obligués a consolidar-lo globalment". És a dir, no controlaria més del 50%. D'altra banda, assumeixen "que les parts han de tenir l'aprovació del govern italià, que prendrà molt en compte com quedi la foto final pel que fa a la participació d'Atlantia i la família Benetton (principal accionista d'Atlantia amb un 30%). A això podria ajudar que s'incorporés CDP a l'operació".

En assumir que ACS participarà en l'operació "aportant fons equivalents a un percentatge de la valor d'ASPI (del 88%) similar a la seva participació en Abertis (20% a través de Hochtief i 30% directament des d'ACS matriu), i en assumir la valoració de 10.000 milions d'euros (pel 100%), l'import pujaria a 4.400 milions euros (versus 5.000 milions d'euros que rebria en efectiu durant el 2021 per la venda de Cobra), de manera que la ràtio deute financer net/Ebitda proforma d'ACS el 2021 podria situar-se per sobre de les 2 vegades, tot i que el perfil dels fluxos de caixa seria més estable i visible que abans de la venda de Cobra", expliquen.

Finalment, afegeixen que "mentre els detalls sobre la possible oferta econòmica i l'estructura de l'operació són molt limitats, ens sembla complicat pronunciar-nos actualment sobre l'impacte que podria tenir en el nostre preu objectiu, si bé, sí que creiem que la situació actual de pandèmia, unida a l'obligació per part d'Atlantia d'haver de desfer-se de la seva participació en ASPI, suposa un entorn més favorable per al/s comprador/s".

Des de Bankinter, afirmen que "la notícia no suposa una sorpresa, ja que ACS va reiterar aquest dimarts la seva intenció d'utilitzar els diners obtinguts per la venda a Vinci del negoci industrial en aquesta operació, així com en comprar actius renovables. De fet, la notícia va ser coneguda ahir amb el mercat obert i no va tenir pràcticament impacte en la cotització d'ACS. En tot cas, queden encara moltes incerteses obertes en el procés (percentatge a adquirir -si ACS escometria l'operació de manera individual o conjuntament amb altres socis-, deute que incorporaria la companyia, terminis d'execució i condicions de l'oferta)".

"Tots aquests aspectes", conclouen, "són claus per veure quin seria l'endeutament final d'ACS amb la compra, atès que, a més, l'operació de Vinci no espera tancar-se fins a l'últim trimestre del l'any. En qualsevol cas, valorem positivament la idea de crear un gran grup d'autopistes integrant Autostrade amb Abertis i convertir-lo així en líder europeu de les autopistes de peatge. Malgrat que a curt termini, fins que s'aclareixin totes aquestes qüestions, el valor podria veure afectat per la incertesa de l'operació, a mitjà termini seguim creient que hi ha valor en la companyia. Reiterem la nostra recomanació de comprar ACS, amb preu objectiu de 34,1 euros per acció".

Noticias relacionadas

contador