• Els accionistes de BMN passaran a tenir un 6,7% del capital de Bankia un cop completada l'operació
  • Bankia ha dit que aquesta operació la reforça com a quarta entitat al mercat espanyol
ep jose ignacio goirigolzarri presidentebankia
BANKIA

Els consells d'administració de Bankia i BMN han aprovat el seu projecte de fusió amb la primera entitat com a societat absorbent i la segona com a societat absorbida, segons han informat aquest dimarts els dos bancs a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

  • 1,78€
  • 2,65%

La relació de bescanvi serà d'una acció ordinària de Bankia per cada 7,82987 accions ordinàries de BMN. Prenent com a preu de referència la cotització de Bankia al tancament del 23 de juny de 2017, aquesta relació de bescanvi fixa el preu pagat per BMN en 825 milions d'euros, o 0,41 vegades el seu valor en llibres tangible al 31 de març de 2017 (2.011 milions d'euros).

José Ignacio Goirigolzarri ha dit que la integració amb BMN és "tremendament positiva perquè ens permet completar la franquícia en uns territoris molt dinàmics en els quals teníem una presència molt limitada"

Els accionistes de BMN passaran a tenir un 6,7% del capital de Bankia un cop completada l'operació. Posseiran accions líquides que cotitzen en borsa i que paguen un dividend.

Bankia ha dit que aquesta operació la reforça com a quarta entitat al mercat espanyol i que es produeix en un moment de perspectives positives per al sistema financer, tant pel creixement esperat del negoci com per la previsible evolució dels tipus d'interès.

El president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, va destacar que, "després d'haver culminat amb èxit el procés de reestructuració de l'entitat, ara Bankia està preparada per iniciar una nova fase de creixement, durant la qual la integració de BMN és tremendament positiva perquè ens permet completar la franquícia en uns territoris molt dinàmics en els quals teníem una presència molt limitada".

Goirigolzarri ha apuntat que "l'operació és molt bona per a tots els accionistes de Bankia perquè suposa de creació de valor. I és molt positiva per als contribuents perquè la unió de les dues entitats incrementa la capacitat de tornar les ajudes rebudes".

El president de BMN, Carlos Egea, ha afirmat que "la fusió és una bona operació per als nostres accionistes, empleats i clients, ja que BMN s'integra en el quart grup financer del país, que és, a més, el més solvent, eficient i rendible".

Egea ha afegit que aquest és la millor manera per "continuar sent útils a les famílies i les empreses dels territoris en què estem implantats per seguir contribuint al seu desenvolupament socioeconòmic".

GENERACIÓ DE VALOR

Bankia ha explicat que aquesta operació és positiva en termes de creació de valor per als seus accionistes. S'espera un creixement del benefici per acció del 16% i el retorn esperat de la inversió (Roiç) serà del 12% durant el tercer any. La rendibilitat de Bankia, mesurada com el retorn sobre fons propis (ROE), creixerà uns 120 punts bàsics.

L'entitat també ha assenyalat que amb la integració de BMN fa un ús eficient i rendibilitza el capital generat de forma orgànica durant els últims anys que ha portat la seva ràtio de solvència CET1 fully loaded del 6,82% el 2012 fins al 13,37 % al març de 2017. Bankia espera tenir una ràtio fully loaded del 12% al final de 2017 per quan es preveu que es produeixi el tancament efectiu de l'operació.

La fusió permetrà assolir unes sinergies de 155 milions d'euros a partir del tercer any, equivalents al 40% de l'actual base de costos de BMN, si bé s'espera aconseguir ja durant el segon any la pràctica totalitat d'elles, 149 milions d'euros.

QUALITAT DE BALANÇ

Els sanejaments addicionals per 700 milions d'euros a la cartera de crèdits i adjudicats de BMN permeten que les cobertures de Bankia es mantinguin després de l'operació en els seus estàndards actuals.

L'entitat resultant tindrà un pes del sector promotor sobre el total de préstecs de tot just l’1,5%, la xifra més baixa de tots els bancs cotitzats. I el volum d'adjudicats nets de provisions serà el segon més baix, de només l'1,4% dels actius.

ENTITAT RESULTANT

L'operació s'articularà mitjançant el lliurament als actuals accionistes de BMN de 205,6 milions d'accions de Bankia de nova emissió, de manera que Bankia passarà a tenir un capital total de 3.085.000 d'accions.

El repartiment accionarial del banc resultant deixaria el FROB amb un 66,56% del capital aproximadament; els actuals accionistes privats de Bankia en comptarien amb el 31,11% i els accionistes privats de BMN, el 2,33%

Amb l'actual composició dels accionariats de les dues entitats (FROB és el principal accionista d'ambdues), el repartiment accionarial del banc resultant deixaria el FROB amb un 66,56% del capital aproximadament; els actuals accionistes privats de Bankia en comptarien amb el 31,11% i els accionistes privats de BMN, el 2,33%.

BMN aporta a Bankia uns 38.000 milions d'euros en actius i una franquícia líder en la regió de Múrcia, Granada i Illes Balears. El volum de crèdits creix un 20% i el de dipòsits ho fa un 28%.

Després de l'operació, Bankia comptarà amb quotes de mercat superiors al 30% a Granada i la regió de Múrcia, i del 25% a les Illes Balears.

DESENVOLUPAMENT DE LA NEGOCIACIÓ

La determinació de l'equació de bescanvi s'ha realitzat després d'un procés de due diligence d'ambdues entitats. En això, Bankia ha comptat amb Ernst & Young per realitzar la part financera, legal, fiscal i laboral i amb Accenture per la tecnològica. Alhora, Garrigues i Morgan Stanley han actuat com a assessors legal i financer.

El seguiment i supervisió del procés de negociació amb BMN els ha realitzat per part de Bankia una comissió de consellers independents, presidida per Joaquín Ayuso, el conseller independent coordinador i president de la Comissió de Nomenaments i Gestió Responsable. També n’han format part Antonio Greño, president de la Comissió d'Auditoria i Compliment; Eva Castillo, presidenta de la Comissió de Retribucions, i Javier Camp, president de la Comissió Consultiva de Riscos.

Morgan Stanley i Rothschild han emès fairness opinion donant per correcta la valoració de l'operació per al conjunt dels accionistes de Bankia.

Els consellers executius de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, president; José Sevilla, conseller delegat, i Antonio Ortega, conseller director general de Persones, Mitjans i Tecnologia, s'han abstingut en la votació de l'acord seguint les millors pràctiques de govern corporatiu.

PROPERS PASSOS

El següent pas és la petició conjunta per part de Bankia i BMN al Registre Mercantil de València de la designació d'un expert independent que doni el seu vistiplau sobre el projecte de fusió.

Un cop rebut, es procedirà a la convocatòria de les corresponents Juntes Extraordinàries d'Accionistes. La seva celebració està prevista per al mes de setembre.

Un cop aprovada l'operació per part de les Juntes, se sol·licitaran les autoritzacions als diferents reguladors, supervisors i autoritats que han d'aprovar el procés.

El president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, i el conseller delegat, José Sevilla, oferiran aquest dimarts, a les 12 hores, una roda de premsa per explicar l'acord de fusió.

Noticias relacionadas

contador