• El Banc Nacional de Desenvolupament Econòmic i Social (BNDES) s'ha sumat a les autoritzacions
  • Els accionistes d'Elektro i Neoenergia votaran "durant les pròximes setmanes"
  • Neoenergia executarà una ampliació de capital que serà subscrita íntegrament per Iberdrola
ep ignacio galan presidenteiberdrola
IBERDROLA.

La fusió d'Elektro i Neoenergia, companyies participades per Iberdrola que donaran lloc a la major empresa elèctrica del Brasil i la primera de Llatinoamèrica per nombre de clients, tan sols està pendent del vistiplau de les juntes generals d'accionistes de les dues empreses, un cop que l'operació ha estat aprovada per les autoritats competents del país sud-americà.

  • 11,61€
  • 1,31%

El Banc Nacional de Desenvolupament Econòmic i Social (BNDES) s'ha sumat a les autoritzacions que ja havien emès el Consell Administratiu de Defensa Econòmica (CADE), organisme dependent del Govern brasiler, i la reguladora Agència Nacional d'Energia Elèctrica (ANEEL), necessàries perquè la integració sigui una realitat.

Així, el tancament de la fusió queda ja en mans dels accionistes de Neoenergia i Elektro, que votaran la integració "durant les pròximes setmanes" durant les seves juntes generals, han informat a Europa Press fonts coneixedores de l'operació.

Els accionistes d'Elektro i Neoenergia votaran "durant les pròximes setmanes"

D'aquesta manera, s'haurà tancat en només tres mesos una operació que es va llançar el passat 8 de juny, després que Iberdrola arribés a un acord amb els seus socis en Neoenergia per emprendre la integració de les dues companyies.

Neoenergia està participada per Iberdrola (39%), Caixa de Previdência dos Funcionários do Banc del Brasil (Previ) (49%) i BB Banc d'Investimentos (Banco do Brasil) (12%), mentre que Elektro és filial brasilera 100% del grup espanyol.

La integració de les seves dues filials al Brasil era un escenari que havia explorat la companyia presidida per Ignacio Sánchez Galán des de l'adquisició d’Elektro el 2011, tot i que les converses no havien arribat a concretar-se. No obstant això, l'operació va prendre impuls aquest any davant l'interès del Banc do Brasil, soci en Neoenergia a través de la pròpia entitat i de Previ, el seu fons de pensions.

La societat resultant, que aglutinarà els actius de distribució, transport, generació i comercialització d'electricitat de Neoenergia i Elektro, estarà controlada en un 52,45% per Iberdrola, mentre que un 38,21% correspon a Previ i un 9,35% a Banco do Brasil.

A més, l'acord assolit entre els socis inclou el compromís de la multinacional espanyola de treure a borsa la companyia quan Previ i Banco do Brasil ho estimin oportú.

La intenció dels accionistes és treure a borsa la companyia un cop s'hagi completat la integració i ho decideixin les autoritats estatals, que previsiblement col·locaran al mercat part o tota la seva participació, informa el diari Expansión.

Neoenergia executarà una ampliació de capital que serà subscrita íntegrament per Iberdrola

La transacció es realitzarà sota la fórmula coneguda com a 'incorporació de', a través de la qual Neoenergia executarà una ampliació de capital que serà subscrita íntegrament per Iberdrola. L'augment de la participació de l'energètica espanyola a la societat tindrà com a contraprestació els actius d’Elektro.

Els tres propietaris de Neoenergia van subscriure, a més, un nou pacte d'accionistes que substitueix l'anterior, de 2005, i fixa, entre altres, els següents aspectes: l'aprovació de determinades matèries reservades per majories reforçades; l'existència de limitacions per a transmissió d'accions de la societat; el dret d'Iberdrola de nomenar la majoria dels membres del consell d'administració de Neoenergia i l'obligació, per part de l'energètica espanyola, de canalitzar totes les seves inversions al Brasil a través de la companyia.

UN GEGANT ENERGÈTIC

La fusió il·luminarà la major companyia elèctrica del Brasil i la primera de Llatinoamèrica per nombre de clients, amb 13,4 milions. Prestarà servei en un territori amb una població superior als 43 milions de persones, enfront dels 18 milions de població de l'àrea d'influència d'Iberdrola a Espanya.

La seva àrea de concessió comprendrà 836.000 quilòmetres quadrats, enfront dels 190.000 quilòmetres quadrats d'Iberdrola a Espanya, mentre que la seva xarxa de distribució s'estendrà al llarg de 585.000 quilòmetres, 268.000 quilòmetres en el cas d'Espanya.

La companyia, fonamentalment regulada, també estarà present al negoci de generació eòlica i hidràulica, amb una capacitat atribuïble de 2.080 megawatts (MW) operatius i 1.460 MW en desenvolupament, així com en el negoci de generació termoelèctrica, amb 530 MW operatius.

Noticias relacionadas

contador