ep imagen de aerolineas de iag
CEDIDA - Archivo

L'Associació de Transport Aeri Internacional (IATA) estima que el deute global de la indústria aèria podria augmentar un 28%, fins als 550.000 milions de dòlars (499.600 milions d'euros) enguany, la qual cosa suposa un increment de 120.000 milions de dòlars (109.003 milions d'euros) sobre els nivells de deute a principis de 2020.

Segons IATA, l'ajuda financera dels governs és un "salvavides" per superar el pitjor de la crisi sense doblar les operacions, però també repercutirà en la càrrega del deute de la indústria, que s'acostarà a aquests 550.000 milions de dòlars.

"L'ajuda dels governs està ajudant a mantenir la indústria a flotació. El pròxim desafiament serà evitar que les aerolínies s'enfonsin sota la càrrega del deute que l'ajuda està creant", ha apuntat el director general i conseller delegat de IATA, Alexandre de Juniac.

En total, els governs s'han compromès a concedir 123.000 milions de dòlars (111.728 milions d'euros) en ajuda financera a les aerolínies. D'aquesta quantitat, 67.000 milions de dòlars (60.860 milions d'euros) hauran de ser retornats.

"Més de la meitat de l'alleujament proporcionat pels governs crea nous passius. Menys del 10% se sumarà al capital de les aerolínies. Això canvia el panorama financer de la indústria totalment. El pagament del deute als governs i els prestadors privats significarà que la crisi durarà molt més temps que no pas trigarà a recuperar-se la demanda dels passatgers", ha explicat de Juniac.

Els 123.000 milions de dòlars d'ajuda financera dels governs equivalen al 14% dels ingressos totals de les aerolínies al 2019. No obstant això, l'Associació considera que encara hi ha "grans llacunes" sobre aquestes ajudes estatals.

El Govern dels EUA ha liderat els plans d'ajudes estatals, que en total representen una quarta part dels ingressos anuals de 2019 per a les aerolínies de la regió. Després ve Europa, amb una assistència equivalent al 15% dels ingressos anuals de 2019, i Àsia-Pacífic, amb el 10%. Per part seva, a Àfrica, Orient Mitjà i Amèrica Llatina l'ajuda mitjana és d'aproximadament un l'1% dels ingressos de 2019.

"Molts governs han intensificat els paquets d'ajuda financera que proporcionen un pont sobre aquesta situació tan difícil, incloent-hi diners en efectiu per evitar les fallides" ha assenyalat de Juniac.

Noticias relacionadas

contador