ep sede de la comision nacional del mercado de valores cnmv
EUROPA PRESS - Archivo

La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) va registrar un fort creixement l'any passat en les seves actuacions supervisores, amb un creixement del 50% de les operacions financeres escrutades, del 82% en el cens d'avisos sobre ‘xiringuitos financers’, i superant també les 600 denúncies rebudes sobre possibles infraccions de mercat.

L'organisme presidit per Sebastián Albella detalla al seu informe anual de 2019 divulgat aquest dimecres que en l'àmbit de supervisió de mercats va comptabilitzar 165 milions de registres sobre operacions executades sobre instruments financers, un 50% més que el 2018.

La CNMV va incidir al llarg de l'any en la qualitat de les dades i la correcció de les incidències detectades, amb 153 requeriments i 175 informes. Va continuar augmentant l'ús del canal que s'ha establert per reportar operacions sospitoses (STOR), el número de les quals es va elevar fins a 345 en 2019, un 49% més que al 2018.

Com a resultat de les investigacions de la Unitat de Vigilància dels Mercats (UVM), centrada en pràctiques contràries a la integritat del mercat, es van incoar finalment quatre expedients sancionadors a una empresa de serveis d'inversió i dues més a un agent i a una persona física.

En relació amb la supervisió d'entitats, l'organisme va remetre un total de 898 requeriments a les firmes supervisades, dels quals 691 van tenir el seu origen en la supervisió a distància.

Al llarg de l'exercici es van disparar igualment les alertes o avisos sobre entitats no registrades en un 82%, amb un total de 1.131 advertiments sobre els coneguts com a “xiringuitos financers”.

Durant el seu segon any de funcionament, el canal de denúncies de possibles infraccions relacionades amb les normes dels mercats caracteritzat per la seva confidencialitat va rebre a més 638 comunicacions i 464 notificacions de possibles infraccions.

Les seves actuacions i perquisicions van concloure amb la incoació de 18 nous expedients sancionadors després de la seva pertinent aprovació pel Comitè Executiu de la CNMV, amb propostes de multes de 9,3 milions d'euros, que gairebé van duplicar els 5,01 milions en sancions d'un any abans.

També es van tancar 17 expedients iniciats en exercicis anteriors i es van imposar 39 multes per un import conjunt pròxim a 4 milions d'euros.

contador