ep archivo   sede de la cnmc en madrid 20220920100303
CNMC - Archivo

La CNMC ha aprovat una nova mesura destinada a alleujar la càrrega financera que afronten les comercialitzadores i els consumidors directes quan compren electricitat al mercat majorista. Els alts preus fan que el cost de les garanties que Red Eléctrica els exigeix per operar al mercat s'incrementi. A això se suma la dificultat per obtenir avals, cosa que posa en risc la seva activitat i impacta en la competència. El procediment aprovat permet reduir les garanties que han de presentar a l'operador del sistema (REE) i simplifica els tràmits.

Durant els dotze últims mesos, la CNMC ha adoptat diverses resolucions en aquest sentit destinades a reduir l'impacte que té l'actual context de preus alts en la solvència econòmica d'aquestes empreses.

L'augment del gas i l'electricitat a l'últim any ha incrementat la pressió financera sobre l'activitat dels agents compradors al mercat; especialment en el cas de les comercialitzadores independents que adquireixen l'energia al mercat i han de dipositar garanties per fer front a les seves obligacions de pagament davant de l'operador del mercat (OMIE) i davant de l'operador del sistema (REE). Tot això, posa en risc la viabilitat de moltes.

La resolució, que se suma a altres adoptades per la CNMC en els darrers mesos, ajusta el càlcul de les garanties per utilitzar els valors de mesura més precisos disponibles a cada moment i evitar el requeriment simultani de garanties amb una finalitat o còmput semblant.

En particular, s'evita sol·licitar algunes garanties de seguiment diari quan ja s'atén el requeriment mensual, s'elimina la garantia operació addicional intramensual un cop entrin en vigor els procediments aprovats per Resolució de 8 d'agost de 2022 de la Secretaria d'Estat d'Energia, i es modifica el càlcul de l'energia mensual als efectes del càlcul de les garanties, de manera que s'utilitzi en els dos casos la informació de consum més actualitzada disponible a cada moment.

Aquesta mesura s'uneix a altres aprovades anteriorment per la CNMC. El passat 11 de novembre del 2021 es va adoptar una resolució per la qual modificava les regles dels mercats diaris i intradiaris i incorporava un mecanisme de pagament anticipat, previ a l'emissió de les liquidacions setmanals, cosa qual permet a les comercialitzadores que compren l'energia al mercat alliberar les seves obligacions de pagament abans de la data de venciment de les factures. Així mateix, el 30 de novembre del 2021, es van fer canvis en els procediments d'operació de l'operador del sistema elèctric per evitar posar en risc la solvència del mercat i facilitar la detecció primerenca de problemes.

La proposta aprovada ha tingut el respectiu tràmit de consulta pública per part de REE i de la CNMC. A més, va ser remesa per a comentaris a la Direcció General de Política Energètica i Mines.

Noticias relacionadas

contador