• A Espanya hi ha una oficines per cada 1.613 habitants...
  • ... quan a l'Eurozona la proporció es limita a cada 2.278 habitants
ep sucursal bancaria banco banco santander oficina bancaria
EUROPA PRESS

L'última radiografia del sector bancari oferta aquest dilluns pel Banc Central Europeu (BCE) constata que l'ajust de capacitat de la banca espanyola encara està inconclús. Malgrat que les entitats espanyols acaparen la meitat de les oficines tancades des de 2008, la xarxa existent encara supera de llarg els registres europeus.

L'informe emès pel BCE aquest dilluns mostra que, amb dades de 2016, a la Zona Euro hi ha una oficina per 2.278 habitants. Hi ha països, però, en què la proporció és molt superior. Sobresurten Estònia, amb una oficina per cada 13.292 habitants, i Holanda, amb una per cada 10.173. Entre les grans potències de la regió, la ràtio s'assembla més a la mitjana. A Alemanya hi ha una per cada 2.575 ciutadans; a Itàlia, per cada 2.067; i a França, per cada 1.794.

I després vindria Espanya, on la proporció continua allunyada de la mitjana, amb una sucursal per cada 1.613 habitants. Encara que aquesta dada reflecteix la 'poda' registrada durant la crisi, ja que el 2008 existia una oficina per cada 998 persones, llança com a conclusió principal que el sector bancari espanyol encara mostra una evident sobrecapacitat. Amb una població de 46,5 milions d'habitants, la convergència amb la mitjana de l'Eurozona situaria la xarxa d'oficines als 20.435, 7.698 menys que les 28.123 oficines existents al tancament del segon trimestre, segons les dades del Banc d'Espanya.

I això que, com destaca el BCE, Espanya acapara la meitat de les oficines tancades durant la crisi. El 2008, a Espanya es comptaven més de 46.000 oficines. Pel camí s'han quedat 18.000. O el que és el mateix, una tisorada del 39% durant els últims nou anys. Aquesta retallada ha respost a la necessitat de les entitats de reduir la seva capacitat per contenir els seus costos i millorar la seva eficiència en un context en el qual no van sobrades d'ingressos, amb els tipus d'interès al 0% i que l'euríbor per sota del 0% -, amb la pressió reguladora i amb l'arribada de competidors tecnològics.

L'ajust de la sobrecapacitat existent al sector bancari i la reducció dels crèdits dubtosos són dos dels arguments que el BCE ha esgrimit durant els últims anys com a reptes necessaris per enfortir els fonaments de la banca europea.

Noticias relacionadas

contador