bancos logos

Els bancs han tancat de manera mixta després de conèixer-se la sentència del IRPH en la qual el TJUE ha obert definitivament la porta a reclamar si un jutge espanyol dictamina en cada cas si es considera una pràctica abusiva.

Amb això sobre la taula, Sabadell, Santander, BBVA i Bankinter avancen un 2% de mitjana. Atenció també a Bankia, que rebota un 3% després de caure a mínims històrics i amb CaixaBank, que es desmarca al selectiu amb pujades del 6%.

I ara què? Si un jutjat espanyol determina que una clàusula en concret és abusiva, podrà ordenar la substitució d'aquest índex de referència per un altre, però el TJUE no aclareix si podrà fer-ho establint retroactivitat o no.

Això últim era principalment el gran escull que els bancs esperaven esquivar, perquè podria haver desencadenat un gran impacte econòmic, estimat per alguns analistes en fins a 44.000 milions d'euros.

És això especialment que està donant ales a la banca, sobretot a CaixaBank, l'entitat que més es jugava en aquest aspecte, i per tant la que està reaccionant amb una major efusivitat en el parquet. Cal recordar que l'última instància judicial a Espanya, el Tribunal Suprem, ja va dictaminar el 2017 que no existia abús a l'IRPH, tot i que amb l'oposició de dos dels magistrats.

El TJUE posa fi així a una qüestió plantejada fa mesos al Jutjat de Primera Instància número 38 de Barcelona, i cinc mesos després que l'Advocat General de l'organisme europeu es pronunciés referent de la mateixa manera que ho acaba de fer el Tribunal.

Noticias relacionadas

contador