• El banc ha presentat un benefici de 304 milions d'euros durant el primer trimestre, un 28,4% més que l'any anterior
  • L'entitat espera créixer en el negoci promotor, en el qual amb prou feines han tingut presència des de 2012
ep jose sevilla consejero delegadobankia
José Sevilla, conseller delegat de BankiaBANKIA

Bankia i Banc Mare Nostrum (BMN) és el proper moviment esperat en el sector financer. Una fusió per a la qual encara caldrà esperar, adverteix el conseller delegat de Bankia, José Sevilla, que descarta a més una operació amb Banc Popular.

  • 1,78€
  • 2,65%

"El procés de due diligence (anàlisi empresarial) es va iniciar fa tres setmanes amb l'alentiment que comporta haver tingut la Setmana Santa pel mig. Però trigarem almenys dos mesos més d'anàlisi de l'operació", avisa Sevilla durant la presentació dels resultats de Bankia.

L'entitat, de la qual l'Estat és accionista majoritari amb un 66% mitjançant el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), ha reportat un benefici entre gener i març de 304 milions d'euros. La xifra s'ha incrementat un 28,4% respecte als tres primers mesos de l'any anterior, molt per sobre del que esperava el consens d'analistes seguits per FactSet.

No obstant això, el focus durant la presentació estava posat en la futura operació amb BMN. "És una operació que es va a fer dins de la lògica financera perquè sigui rendible per als accionistes, de manera que millori la rendibilitat i la solvència del banc resultant de la fusió".

L'executiu, això sí, no vol parlar d'altres operacions malgrat l'aixecament aquest any de les restriccions des de Brussel·les per la nacionalització de 2012 i de la capacitat que té el banc per capital, ja que el 'fully loaded' que segueix els criteris de Basilea, puja fins al 15,41%. "Tenim un excés de capital, però abans de prendre cap decisió hem de veure els números resultants després de la fusió amb BMN", sosté Sevilla.

Tenim un excés de capital, però abans de prendre cap decisió hem de veure els números després de la fusió amb BMN

Preguntat sobre Banc Popular, Sevilla descarta pensar en qualsevol operació i, de fet, veu possible la independència de l'entitat: "Té un nou equip gestor molt professional i amb molta experiència. El que necessita és un pla de recapitalització. Jo crec que va a fer un gran treball i això serà bo per a tots". S'uneix així a altres banquers que també han rebutjat pensar en una possible compra o fusió amb l'entitat que presideix Emilio Saracho, com ha fet avui Gonzalo Cortázar, conseller delegat de CaixaBank, durant la publicació de les xifres.

AUGMENTAR LA RENDIBILITAT

Bankia destaca a les seves xifres un creixement de les noves formalitzacions d'hipoteques en un 93,5% interanual, gràcies principalment a la hipoteca sense comissions. El 36% d'aquests contractes s'ha realitzat amb tipus fix, el que ha permès elevar el tipus d'interès de la cartera d'hipoteques des de l’1,27% fins a l’1,48%. "A la situació actual, és una bona idea per a un client contractar una hipoteca de tipus fix", opina Sevilla.

No obstant, el 90% de la cartera encara és variable, amb la qual repercuteix directament i intensament en la rendibilitat del negoci l'entorn de tipus baixos amb l'euríbor en negatiu. En aquest sentit, el marge d'interessos, que recull el negoci tradicional de la banca de captar i prestar diners, ha caigut un 12,7% fins als 504 milions d'euros. Per la seva banda, el marge brut ha augmentat en un 3,8% fins als 886 milions d'euros, gràcies a plusvàlues generades per la venda de part de la cartera. A més, les despeses d'explotació han disminuït un 3,4%. Variables que permeten l'augment del 28,4% en el benefici.

"És un escenari de tipus de curt termini desproporcionadament baixos, que al meu entendre tornaran a positiu l'any vinent. Tot i que la política del Banc Central Europeu (BCE) ha tingut grans resultats ", matisa Sevilla. No obstant això, aquest fet llasta la rendibilitat de la banca. En el cas de Bankia, el retorn sobre el capital (RoE) se situa al 10,2%, dos punts més que l'any anterior a causa de les plusvàlues generades durant el període i que tendirà a reduir-se durant els propers trimestres per situar en línia amb 2016. "El nostre objectiu és que superi el cost del capital, que encara que ningú sap on és, s'estima que entre el 9% i el 10%", afegeix el conseller delegat de Bankia.

La banca s'ha llançat durant els últims dos anys pel crèdit al consum, que ofereix rendibilitats més altes. Bankia ha crescut en quota de mercat vuit punts bàsics fins al 4,85%, amb un increment dels préstecs al consum formalitzats en un 22,8%, fins als 155 milions d'euros.

Una altra línia de treball per créixer en el negoci promotor. Però això serà des del juny, quan ja no hi hagi restriccions. "No hem pogut finançar desenvolupaments durant aquests quatre anys. Tot just tenim pes en el sector promotor ", explica Sevilla, que creu que és una bona oportunitat de creixement per l'evolució del mercat, sense riscos de nova bombolla immobiliària. "Ara es concedeix el 20% de les hipoteques que en el 'boom'. Són nivells normals, amb creixement ".

SENSE POR ALS BAIXISTES

Les posicions curtes solen fluctuar segons els avenços del valor, i en haver pujat (14% l'any) han entrat, però amb apostes inferiors a altres competidors

Alguns fons de cobertura han posat el focus a Bankia. AQR Capital, Marshall Wace i Viking Global han incrementat la seva aposta baixista contra el valor durant les últimes setmanes, fins a fregar entre els tres el 2% del capital. No obstant això, els executius del banc no veuen raons perquè això els preocupi. "No veiem res que no sigui normal. Les posicions curtes solen fluctuar segons els avenços del valor, i en haver pujat (14% l'any) han entrat, però amb apostes inferiors a altres competidors ", sosté Leopoldo Alvear, director financer de Bankia.

Sevilla, per la seva banda, destaca que els fons d'inversió han tornat a mostrar interès, ja des de la segona meitat de 2016, en general a la banca. Una millora que va en línia amb la de l'economia, ja que assegura que el servei d'estudis del banc es planteja elevar la previsió de creixement d'Espanya fins al 2017, sense que els recents casos de corrupció siguin un handicap en aquest sentit. "És una mala notícia, però la justícia està responent".

Sobre temes legals, ha descartat aprofundir en el 'cas Bankia' en què treballa el jutge Eloy Velasco i que va portar a la imputació de l'exgovernador del Banc d'Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordóñez i part de la seva antiga cúpula. D'altra banda, i seguint amb el tema legal, destaca que la decisió judicial en favor de Bankia i en contra d'Iberdrola sobre la seva sortida a borsa implica que "la doctrina del Tribunal Suprem s'està assentant als tribunals".

Noticias relacionadas

contador