cbinditex1 short1
45,34€
  • 0,64€
  • 1,43%

El benefici net d'Inditex va assolir una xifra rècord de 2.438 milions durant els primers nou mesos del seu exercici fiscal (entre l'1 de febrer i el 31 d'octubre de 2018). Això suposa una millora del 4% enfront dels 2.341 milions del mateix període de fa un any. Durant el tercer trimestre estanc (entre l'1 d'agost i el 31 d'octubre), el benefici net va ser de 1.030 milions, un 6% més que els 975 milions del mateix període de l'any anterior, però lleugerament per sota de l'estimació de 1.045 milions del consens de FactSet.

Els experts de Renta 4 assenyalen que aquests comptes incompleixen les previsions en les principals magnituds. "La major contenció de despeses i la menor taxa fiscal del que s'esperava no eviten l'incompliment en resultat net", explica Iván San Félix, analista de Renta 4. Inditex ha assenyalat que les despeses operatives s'han mantingut "sota estricte control" durant el període, per finalitzar creixent un 4%.

Les vendes del grup es van incrementar en un 3% durant els nou primers mesos de l'exercici i va arribar al seu màxim històric durant aquest període en sumar 18.437 milions d'euros. A tipus de canvi constant, la xifra de negoci va créixer un 7%. El marge brut va créixer un 4% (10.695 milions) i representa el 58% de les vendes (+56 punts bàsics). Les vendes en botigues comparables van ser positives en totes les àrees geogràfiques.

Durant el tercer trimestre, les vendes van millorar un 2%, fins als 6.412 milions des dels 6.292 milions. El consens de FactSet estimava unes vendes superiors de 6.677 milions.

Font: Inditex

L'EBITDA de la companyia va augmentar un 3% durant els nou primers mesos de l'exercici 2018, fins als 3.932 milions, mentre que el benefici d'explotació (EBIT) es va incrementar un 3% (3.070 milions). La companyia ha destacat el fet d'haver aconseguit mantenir el seu marge EBIT al 16,7% tot i haver tingut un impacte negatiu del -4,3% per divises en les vendes. Al tancament del període, la posició neta de caixa va créixer un 10%, fins als 6.606 milions d'euros.

El president d'Inditex, Pablo Isla, ha subratllat "tant la fortalesa del model, que segueix creixent estructuralment als diferents mercats de forma sòlida, com el continuat impuls a la plataforma integrada, amb una constant actualització i modernització de la xarxa global de botigues i en línia".

En aquest sentit, Zara ven a 202 mercats a tot el món, després del llançament de la web de venda global zara.com/ww el novembre. A més, ha culminat el desplegament del Sistema de Gestió Integrada del Stock als 49 mercats on opera amb plataforma local. Les 8 cadenes d'Inditex tindran presència global en línia el 2020.

Les vendes en botigues comparables durant el segon semestre creixen fins al novembre un 3%, després d'un inici de campanya que la companyia ha qualificat com a "positiu", amb un setembre “extraordinàriament càlid" i un creixement de les vendes en botigues comparables del 5% l'octubre/novembre. Inditex manté les seves expectatives de vendes en botigues comparables i marge brut per al segon semestre de 2018.

Inditex ha assenyalat que les despeses operatives s'han mantingut "sota estricte control" durant el període, per finalitzar creixent un 4%. Les despeses operatives reflecteixen el creixement de les vendes i inclouen totes les despeses de llançament.

La companyia ha precisat que l'execució del model de negoci durant el tercer trimestre ha estat "satisfactòria".

Durant els nou primers mesos de 2018 Inditex ha obert botigues en 51 mercats. Al tancament del període Inditex operava 7.442 botigues en 96 mercats.

MANTÉ LA TENDÈNCIA DE DESACCELERACIÓ

Els experts de Bankinter expliquen que els resultats del tercer trimestre han estat "lleugerament més fluixos del que s'esperava" i que "mantenen la tendència de desacceleració d'ingressos dels últims trimestres" (+6,0% durant el tercer trimestre del 2017, +6,7% durant quart trimestre de 2017, +1,8% durant el primer trimestre de 2018, +4,4% durant el segon trimestre de 2018), encara que un "estricte control de costos" ha permès la defensa dels marges, reconeixen.

"Inditex aconsegueix mantenir els marges però es manté la desacceleració de vendes que ja ha estat mostrant durant els últims trimestres", recalquen aquests analistes.

Des de Bankinter també destaquen que el tipus de canvi segueix penalitzant Inditex, en restar-li 4,3 punts bàsics de creixement de vendes i el fet que les vendes comparables hagin augmentat un 3% durant el segon semestre, "inferior a la guia proporcionada durant el segon trimestre".

Noticias relacionadas

contador