• ...però es veuen afectades per l'efecte divisa
ep pablo isla presidenteinditex recibepremio liderazgo empresarial 20180904184920
EUROPA PRESS - Archivo

Inditex ha presentat els seus resultats del seu primer semestre fiscal (l'1 de febrer al 31 de juliol de 2018). La companyia va obtenir un benefici net de 1.409 milions d'euros, xifra que implica un increment del 3% enfront dels 1.366 milions d'euros del mateix període de fa un any.

  • 44,47€
  • -1,59%

Les vendes del període es van situar als 12.025 milions d'euros, un 3% superiors a les del primer semestre de 2017, quan van ascendir als 11.671 milions d'euros. Per primera vegada en la seva història, les vendes superen els 12.000 milions d'euros. No obstant això, Inditex s'ha vist afectat per les divises, ja que les vendes a tipus de canvi constant van augmentar un 8% durant el primer semestre d'aquest any.

El marge brut es va situar als 6.817 milions d'euros, un 4% superior al del primer semestre de 2017 (+10% a tipus de canvi constant), i representa el 56,7% de les vendes (+30 punts bàsics). La direcció estima una expansió del marge brut d'aproximadament 50 punts bàsics durant el segon semestre de 2018.

Les despeses operatives s'han mantingut sota estricte control durant l'exercici, tal com assenyalen a la nota, i han augmentat un 4%, principalment com a resultat del creixement de les vendes i la nova superfície comercial oberta. El resultat operatiu (EBITDA) del primer semestre es va situar en 2.343 milions d'euros, un 2% superior al del mateix període de l'any anterior (+14% a tipus de canvi constant). El resultat d'explotació (EBIT) va arribar als 1.784 milions d'euros, un 2% superior al del mateix període de l'any anterior (+17% a tipus de canvi constant).

El benefici està en línia amb l’esperat pel consens d'analistes recollit per FactSet, que estimaven que Inditex guanyaria 1.412 milions d'euros. Pel que fa a les vendes, aquesta s'ha situat una mica per sota del que s'estimava. Els analistes recollits per FactSet situaven els ingressos als 12.073 milions d'euros.

No obstant això, es pot dir que Inditex ha complert amb les previsions que n’esperaven els analistes. A més, cal destacar que ha registrat xifres rècord, ja que és la primera vegada que sobrepassa, durant el primer semestre fiscal, els 12.000 milions d'euros.

En referència a la consistència d'aquests resultats, el president d'Inditex, Pablo Isla, ha destacat "la solidesa de totes les línies del compte de resultats com a conseqüència de la singularitat i fortalesa del model de negoci integrat i sostenible del Grup".

Al tancament de trimestre Inditex disposava de 7.422 botigues en 96 mercats, 49 dels quals tenen ja integrada la seva venda en línia. El llançament de la venda en línia global està en línia amb el programa previst per a 2018. Zara va llançar la venda en línia a Austràlia i Nova Zelanda el març 2018. Per tal de fer disponible el producte de moda a tots els clients arreu del món , per al 2020 Inditex oferirà venda en línia de totes les cadenes a tots els mercats del món.

Vendes per cadena (font: Inditex)

Inditex va procedir al pagament de 1.168 milions d'euros, 0,375 euros per acció, el 2 de maig de 2018 a concepte de dividend ordinari a compte de l'exercici 2017 i distribuirà 0,375 euros per acció el 2 de novembre com a dividend ordinari complementari i dividend extraordinari.

L'estimació de vendes que realitza la tèxtil per al semestre vinent és positiva. Inditex estima que les vendes comparables creixeran entre el 4% i el 6% durant el segon semestre de 2018. Segons assenyalen a la nota de premsa dels resultats: "La col·lecció tardor-hivern ha estat ben rebuda pels nostres clients".

La xifra d'inversions ordinària prevista per 2018 estarà al voltant de 1.500 milions d'euros, en funció del programa d'obertura de nova superfície comercial a ubicacions principals. S'espera un creixement de la inversió ordinària per sota del creixement de l'espai durant els propers anys.

VALORACIÓ DE LES XIFRES

Els experts de Banc Sabadell assenyalen que les xifres d'Inditex han estat en línia amb les seves estimacions, però reconeixen que s'han situat una mica per sota del consens en EBITDA.

"Les vendes comparables del semestre se situen al 4%, igual al que s'esperava, mentre que el tipus de canvi ha restat 12 punts percentuals en l'EBITDA", destaquen aquests analistes. També subratllen el fet que la tèxtil no hagi donat indicacions sobre com ha començat la temporada, tot i que sí que ha dit que estima un creixement de les vendes comparables d'entre el 4% i el 6% durant el segon semestre de l'any.

"Creiem que està barata i cotitza bastant per sota del rang històric de valoració per por d'una caiguda de marges a llarg termini, derivada d'una "amazonització” de la indústria que ens sembla exagerada. Reiterem comprar", afegeixen des de Sabadell.

Des de Renta 4 reconeixen que els resultats del segon trimestre incompleixen les previsions i també destaquen el fet que no s'ofereixi evolució de les vendes del tercer trimestre. "Esperem impacte negatiu en cotització després d'haver incomplert previsions en les principals magnituds. A més, no anuncien l'evolució del creixement de les vendes d'aquest trimestre, en contra del previst, fet que creiem que alguns inversors podrien valorar negativament", assenyalen aquests experts .

Noticias relacionadas

contador