ep archivo - fachada y letrero del primer local de zara que abrio en la capital junto a la puerta
Jesús Hellín - Europa Press - Archivo

La cadena de moda Inditex es desploma a la borsa després d'anunciar durant el cap de setmana el tancament de les seves botigues a Rússia i Bielorússia, mercats que suposen al voltant del 8,5% del benefici operatiu (EBIT).

  • 45,34€
  • 1,43%

"Inditex informa que en les circumstàncies actuals no pot garantir la continuïtat de les operacions i de les condicions comercials a la Federació Russa i suspèn temporalment la seva activitat", ha explicat la companyia en un fet rellevant remès a la Comissió Nacional del Mercat de Valors ( CNMV).

La matriu empresarial de Zara té a Rússia 502 botigues, 86 de la seva marca principal, totes en règim de lloguer, de manera que la inversió des del punt de vista financer no és rellevant.

"Inditex segueix tenint com a prioritat la seva plantilla de més de 9.000 persones, amb les quals desenvoluparà a partir d'aquest moment un pla especial de suport", ha indicat a l'escrit. El mercat rus constitueix el 8,5% de l'EBIT global del grup.

El resultat abans d'impostos d'aquest mercat va ser de 86 milions d'euros el 2020 (229 milions el 2019), amb unes vendes properes al 5% del total, xifra que suposa més de 1.000 milions d'euros.

Els analistes de Credit Suisse han reiterat el consell d'infraponderar el valor i han retallat el preu objectiu fins a 21 euros per acció des dels anteriors 26 euros per títol.

"L'any en curs es presenta molt desafiant atesa l'exposició d'Inditex a Rússia/Europa de l'Est, una perspectiva desafiant a la Xina, l'augment dels costos dels consums i una perspectiva moderada del consumidor a Europa, a causa de l'augment dels preus del petroli, el gas i els aliments", afirmen des del banc suís.

A causa dels esdeveniments actuals, assumim que les botigues d'Inditex a Rússia, que suposen el 6% del total de vendes, Ucraïna (1%) i Bielorússia (0,2%) no operaran en el futur previsible. També assumim que les vendes 22/23 a la resta d'Europa de l'Est/CEI cauran un 15% i seran planes a tot Europa Occidental, a causa d'un començament lent de l'any, la debilitat de la confiança del consumidor i l'augment dels preus“, afegeixen.

Des de Renta 4, empresa que aconsella sobreponderar el valor, amb una valoració de 35 euros, són més positius i afirmen que “si bé l'impacte en els comptes serà significatiu, creiem que Inditex està més que capacitada per absorbir-lo, amb una posició financera privilegiada (9.569 milions d'euros de caixa neta) i amb les botigues sota el règim de lloguer, de manera que la inversió al país no és rellevant en termes financers”.

ANÀLISI TÈCNICA: DEBILITAT EXTREMA

"La debilitat és de tal calat que la setmana passada ens va deixar un buit baixista setmanal (forta resistència) als 21,16 euros i aquest dilluns ha despertat amb un altre imponent buit baixista (que també pot ser setmanal) als 20,36 euros.

En realitat ja no hi ha suports de cap mena fins als mínims del pitjor moment de la pandèmia per als mercats (març del 2020) als 17,79 euros. Aquí, en aquest nivell, és on en teoria té més sentit que mai llençar-se a la piscina. Ara mateix l'IBEX hauria de caure un 22% per tornar als mínims de la pandèmia (5.814), mentre que els títols del gegant tèxtil ho fan a només un 8%”, argumenta José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

Noticias relacionadas

contador