ep archivo   en el centro el consejero delegado de inditex oscar garcia maceiras y la presidenta de
M. Dylan - Europa Press - Archivo

Inditex ha pactat amb els sindicats un salari mínim de 18.000 euros per als treballadors a Espanya, una mesura que tindrà repercussió als comptes de la companyia de moda. La companyia encara no ho ha quantificat, encara que alguns analistes sí que s'han llançat a calcular-ne el cost: 167 milions d'euros. De moment, els dubtes semblen haver-se apoderat de l'operativa, i els títols de l'empresa cauen a la borsa aquest divendres gairebé un 3%.

  • 42,88€
  • 0,28%

Els analistes de Bankinter, al seu informe diari de mercats, recullen en un breu comentari la seva opinió sobre la mesura adoptada per Inditex, que suposarà una pujada mitjana dels salaris del 20% aproximadament per al personal de les botigues al nostre país.

"El 2021 a Espanya el grup tenia 1.267 botigues d'un total de 6.477, el 19,5% del total. Assumint una pujada salarial del +20% a tota la plantilla espanyola, que representa el 9,7% dels costos operatius, resultaria en un augment de costos de 167 milions d'euros o un 3,3% del benefici operatiu", comenten aquests experts.

Creuen que és una "notícia negativa", tot i que també consideren que Inditex "pot compensar amb altres estalvis de costos i economies d'escala". Per això mantenen el consell de comprar el valor, encara que mantenen el preu objectiu en revisió.

Segons han donat a conèixer els sindicats, els 18.000 euros els cobraran tots els treballadors de les diferents marques del grup com un salari mínim fix, al qual s'afegiran altres retribucions variables com les vinculades a l'antiguitat, comissions, incentius o nocturnitat que apareguin a cada conveni col·lectiu d'aplicació, així com els plusos o complements que abona Inditex i que no apareixen en conveni.

Segons les taules consensuades, el grup I (dependenta i caixera de menys de 18 mesos d'antiguitat) cobrarà com a mínim 18.000 euros anuals; el grup II (dependent i caixera de 18 mesos i 4 anys d'antiguitat) cobrarà 20.000 euros anuals; el grup III (dependent i caixera de 4 anys d'antiguitat en endavant) tindrà un salari de 22.000 euros l'any; i el grup IV (responsables, caixera central) cobrarà 24.500 euros anuals.

L'acord tindrà una vigència de tres anys i es veurà reflectit ja a la nòmina de març amb caràcter retroactiu des de gener de 2023. A més, s'especifica que les quantitats esmentades s'incrementaran d'acord amb l'IPC en cadascun dels anys de vigència i tots els imports s'abonaran en 12 mensualitats. Es tracta de quantitats fixades per a jornades completes, prorratejant-se per a jornades parcials, han destacat els sindicats.

AJUDES SOCIALS

Inditex, en la negociació amb CCOO i UGT, també ha aprovat ajudes pel naixement de fills i per adopció, una pujada del salari que es paga per treballar en diumenges i festius, així com més comissions i bonus.

Així, el grup tèxtil donarà als treballadors de 450 euros pel naixement de fill; fins a 170 euros al mes per a guarderia i/o menjador (sempre que no sigui gratuïta) per fill; 200 euros a l'any per a material escolar per fill d'entre 3 i 18 anys; fins als 500 euros per a la universitat per fill i 600 euros en ajuts per a adopció internacional.

Sobre els diumenges, siguin fora de la jornada ordinària o voluntaris, s'abonaran a 12 euros l'hora més una hora lliure o 24 euros l'hora a elecció de la persona treballadora. Els que siguin de jornada ordinària s'han d'abonar a 10 euros l'hora. Els festius, sigui jornada ordinària o no, s'abonaran a 12 euros l'hora més una hora lliure o 24 euros l'hora a elecció del treballador.

I les comissions i bonus? Inditex apujarà el percentatge de comissió per a totes les marques a un 1,4%. Actualment, la comissió per venda oscil·la entre el 0,8%, la marca que menys en té, i l'1,2% la que més. Sobre l'incentiu especial o bonus, l'acord preveu que a la nòmina del febrer del 2023 i a la del 2024 tota la plantilla de les botigues cobrarà 1.000 euros (contractes de 24 hores o més) i 600 euros (contracte de menys de 24 hores).

contador