ep tienda ikea
Frank Rumpenhorst/dpa

Ikea ha iniciat la reobertura de manera escalonada d'algunes de les seves botigues a Espanya, concretament, de les localitzades en zones que passen a la Fase 2, i ha cancel·lat l'Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) per la crisi del coronavirus, reincorporant la totalitat de la plantilla tot i no estar 100% operativa, segons ha informat la multinacional sueca en un comunicat.

En concret, els establiments oberts són els localitzats a la Corunya, Astúries, Barakaldo, Jerez, Múrcia, Sevilla, Saragossa, així com el punt de lliurament de Pamplona. La multinacional sueca a més ha confirmat que, tot i no trobar-se encara operativa al 100%, ha cancel·lat l'ERTO per a la totalitat de la seva plantilla, que afectava 8.725 empleats.

"Encara que les nostres botigues no estiguin 100% operatives, tenim clar que hem d'actuar per tenir cura de les persones, dels nostres companys i les seves famílies, i protegir el nostre negoci. Amb aquesta situació necessitem més que mai els nostres treballadors. En aquest temps, en poques setmanes, hem fet un tomb a aspectes que fins ara ens semblava impossible canviar. Hem demostrat que som capaços d'adaptar-nos i de trobar solucions noves i només gràcies a tots ells és possible", ha assenyalat la directora general d'Ikea a Espanya, Petra Axdorff.

Ikea ha recordat que l'ERTO. sorgit de la necessitat després d'assumir amb total responsabilitat el tancament de totes les seves botigues físiques d'acord amb el pla de les autoritats, va portar aparellat un pla de mesures laborals per protegir als empleats i el negoci.

D'aquesta forma, es va assumir el compromís de no fer cap acomiadament i de complementar el sou fins a la pràctica totalitat, de manera que no se'n ressentissin les seves obligacions i necessitats personals i del dia a dia. També es va treballar en un sistema de bestretes per compensar hipotètics retards en el pagament per part del SEPE, i es va activar un sistema d'atenció personalitzada per a tots aquells que tinguessin dubtes o consultes relacionades.

La companyia ha signat a més, aplicable al que resta de 2020, un acord d'adaptació de jornada dins de l'acord horari, que ha estat aprovat per unanimitat pel comitè intercentres i que estableix entre d'altres mesures: adaptacions horàries i canvis d'horari o torn en la planificació lliurada; la sol·licitud de reducció de jornada temporal sense necessitat de justificar la causa, fins i tot sense reducció salarial sempre que sigui recuperada abans de la fi de març de 2021; excedències temporals i extraordinàries amb reserva de lloc de treball o permís retribuït recuperable d'un mínim de dos dies i un màxim de 15 dies.

D'altra banda, s'ha acordat amb els sindicats que el període d'ERTO no afecta les vacances anuals dins del calendari anual i que les vacances ja planificades i comunicades seran inamovibles excepte de mutu acord entre les parts.

"No existeix certesa avui dia de quan podrem continuar obrint les nostres botigues i les que obren avui, ho fan amb aforaments restringits, de manera progressiva, escalonada i asimètrica, en línia amb les directrius oficials. Estem preparats per obrir la totalitat de totes les nostres botigues i amb aquesta sortida de l'ERTO per al 100% de la plantilla, concloem una etapa i recuperem la normalitat almenys pel que es refereix a l'àmbit laboral", ha subratllat Axdorff.

DESAPAREIX LA 'BOSSA GROGA'

De cara a la volta "blindada" a l'actualitat, Ikea ha dissenyat una sèrie de mesures de protecció, reforçant els protocols de neteja i desinfecció de superfícies i elements de totes les àrees de les botigues, amb especial atenció als punts 'calents' com són els ascensors, serveis i carros de compra. A més, els treballadors se sotmetran a controls de temperatura, tant els de les botigues com als conductors dels camions a l'entrada als magatzems, que s'acompanya d'un qüestionari específic sobre possibles situacions de risc.

Desapareix la seva tradicional 'bossa groga' i els clients compraran amb carrets o la 'bossa blava', que després s'emportaran a casa. Es garanteix el manteniment d'una distància mínima de seguretat de dos metres entre empleats, fins i tot amb marques que delimiten els espais en sòls, seients i altres elements. A més, hi ha un estricte control d'aforament, que es limitarà al 40%, sempre sobre la base de les recomanacions de les autoritats.

Per protegir als treballadors s'instal·laran pantalles de protecció a les caixes registradores, als punts d'atenció al client i a les àrees de planificació, i se sol·licita als clients que preferentment realitzin els seus pagaments amb targeta, així com que, en la mesura que sigui possible, procurin tocar només aquells articles que tinguin intenció de comprar. La multinacional ha dissenyat un protocol específic per a la prova per part dels clients d'articles com ara matalassos, coixins o llits, dins del qual s'estableix l'ús de protectors especials i productes desinfectants.

"Han estat temps difícils, d'incertesa i d'adaptació forçosa a una situació sense precedents que ha afectat la vida de milions de famílies, amics, companys i a tota una societat. Tenim clar que aquesta crisi suposarà un increment dels valors i de la humanitat i nosaltres volem ser-hi presents i col·laborar en aquest sentit. Avui tots som més solidaris, col·laboratius i flexibles", ha indicat Axdorff.

La multinacional sueca ha recordat que durant el confinament ha mantingut activa la seva botiga 'online', havent fins i tot reconvertit les seves botigues en centres temporals de logística per poder donar resposta a la demanda, i s'ha reinventat amb un nou servei de venda telefònica nascut de la necessitat del confinament.

Ikea confia a estar activa al 100% tan aviat sigui possible i veu un futur pròxim en el qual apostar per formats com els punts de recollida, Ikea Dissenya o el servei Clic&Collect.

Noticias relacionadas

contador