ep archivo   el parque eolico east anglia one de iberdrola
JULIAN CLAXTON / CHPV - Archivo

Iberdrola s'ha adjudicat 7.000 MW d'energia eòlica marina a Escòcia en la licitació més gran duta a terme fins ara per l'organisme de la corona, Crown Estate Scotland, que suposarà una inversió total de 22.500 milions d'euros.

  • 11,61€
  • 1,31%

La companyia ha aconseguit el desenvolupament de tres projectes a gran escala: dos amb tecnologia flotant, que desenvoluparà en aliança amb Shell i el tercer sobre estructura fixa. Les àrees adjudicades podrien subministrar energia neta a gairebé 8,5 milions de llars, tres cops el nombre de llars d'Escòcia.

Un és el de MarramWind, projecte de 3.000 MW de tecnologia flotant a la costa nord-est d'Escòcia que serà desenvolupat conjuntament amb la companyia Shell. El segon, CampionWind, és projecte de 2.000 MW de tecnologia flotant a la costa aquest escocesa, també amb Shell. I MachairWind, projecte de 2.000 MW amb fonaments fixos en aigües properes a l'illa d'Islay, a les Hèbrides, a l'oest d'Escòcia. Aquest desenvolupament és propietat exclusiva d'Iberdrola.

Els emplaçaments de MarramWind i CampionWind, situats en aigües més profundes que el d'Islay, es convertiran en els primers parcs eòlics-marins flotants a gran escala del món i seran precursors d'un nou sector industrial que tindrà Escòcia i el Regne Unit a la cap.

Els tres projectes, la posada en marxa dels quals està prevista a partir del 2030, formen part del programa ScotWind i suposen una inversió conjunta d'uns 22.500 milions d'euros, dels quals gairebé 12.000 milions s'han compromès amb empreses i institucions escoceses, incloent-hi un Fons d'estímul de la Cadena de Subministrament de gairebé 90 milions d'euros.

Cada projecte ha creat el seu propi portal digital per registrar i reclutar les empreses interessades a tota la cadena de subministrament que tindran l'oportunitat de col·laborar amb Iberdrola i Shell. Es tracta d'un moment crucial que reforçarà la posició del Regne Unit com a líder mundial de l'energia eòlica marina i impulsarà l'economia britànica, amb la companyia espanyola al centre d'aquesta transformació.

Amb aquests projectes, la companyia triplica la cartera d'energia eòlica marina al Regne Unit, que supera els 10.000 MW.

El president d'Iberdrola, Ignacio Galán, ha destacat que "la tendència a la neutralitat climàtica és imparable, però fer-la realitat comporta descarbonitzar el sector energètic i en aquest procés la tecnologia eòlica marina és essencial pel seu immens potencial energètic, competitivitat i grans oportunitats de desenvolupament industrial i creació d'ocupació. L'adjudicació de Scotwind mostra el nostre compromís amb Escòcia i amb el Regne Unit”.

"Iberdrola és un líder global en eòlica marina -afegeix Galán- amb més de 5.500 milions d'euros invertits al Regne Unit, Europa continental i els Estats Units, i plans per assolir els 30.000 milions fins al 2030 gràcies al reforç dels nostres mercats actuals i l'entrada a diversos països asiàtics. L'enorme oportunitat d'inversió que suposa aquesta tecnologia requereix crear aliances, com la que tenim amb Shell per a aquests projectes”.

Noticias relacionadas

contador