ep archivo   el presidente de iberdrola ignacio sanchez galan interviene en un encuentro de deusto
H.Bilbao - Europa Press - Archivo

Moody's ha confirmat aquest dimarts la qualificació 'Baa1' sobre Iberdrola, amb una perspectiva estable.

  • 11,61€
  • 1,31%

L'agència ha explicat que aquesta decisió reflecteix la "contínua fortalesa financera d'Iberdrola", exemplificada per un FFO (fons generats per les operacions)/deute net superior al 20% el 2021 i el 2022, i la "consistent direcció estratègica del grup", reflectida al seu pla de negoci 2023-25, que posa un èmfasi renovat a les xarxes i les renovables, i té com a objectiu un augment de l'EBITDA fins a 16.500-17.000 milions d'euros el 2025.

En particular, el pla d'Iberdrola preveu un programa d'inversions de 47.000 milions d'euros al trienni, incloent-hi l'adquisició de PNM Resources, el 57% dels quals es destinaran a xarxes i el 38% a energies renovables; rotacions d'actius i associacions per valor de 7.500 milions d'euros; una estructura de remuneració a l'accionista "coherent", que inclou una distribució de dividends del 65-75%, amb un dividend mínim creixent de 0,46 euros per acció el 2023-24 a 0,5 euros per acció el 2025; i un compromís amb la solidesa financera.

En general, Moody's espera que el perfil de risc de negoci d'Iberdrola continuï evolucionant favorablement durant el període del pla, malgrat un cert augment dels riscos d'execució. L'agència de qualificació anticipa, a més, que continuarà la diversificació geogràfica, amb una probable disminució de la contribució d'Espanya al voltant del 31% el 2025, des del 35% el 2022, i que la quota d'EBITDA aportada per les xarxes i la generació contractada i regulada es mantindrà al voltant de les tres quartes parts de l'EBITDA del grup.

EL COSTAT NEGATIU

Al costat negatiu, el pla implica alguns riscos, segons Moody's. En aquest sentit, afirma que la gran escala de la inversió podria presentar reptes operatius. El pla inclou uns 8.000 milions d'euros en energia eòlica marina, la construcció de la qual és relativament arriscada, tot i que Moody's assenyala que el risc d'execució es veu moderat per la naturalesa regulada de la inversió en xarxes, i l'exitós historial de lliurament de projectes eòlics marins del grup, entre ells Wikinger, East Anglia 1 i West of Duddon Sands.

També destaca la naturalesa a llarg termini de les inversions del grup i les grans dimensions dels projectes individuals, que poden endarrerir el ritme al qual es genera flux de caixa addicional, com es reflecteix en els 12.000 milions d'euros de capital en curs a finals del 2022.

Finalment, es refereix al fet que el grup depèn cada cop més de rotacions d'actius i associacions per ajudar a finançar les seves ambicions de creixement, cosa que podria augmentar la fuita de flux de caixa amb accionistes minoritaris, i la proporció de deute extern mantinguda a les seves empreses conjuntes.

Moody's estima que el grup tindrà un flux de caixa lliure negatiu durant tot el període del pla. "Incloent-hi l'adquisició de PNMR per valor de 9.000 milions d'euros que se suposa que tindrà lloc a mitjans del 2023, és probable que el deute net d'Iberdrola augmenti bruscament el 2023, abans d'augmentar més lentament cap al final del període del pla", assenyala l'agència. Tot i això, Iberdrola hauria, en opinió de Moody's, de ser capaç d'incrementar els seus beneficis prou ràpid per mantenir un perfil financer alineat amb un rating 'Baa1'.

Noticias relacionadas

contador