ep archivo   isla de fernando de noronha brasil
IBERDROLA - Archivo

El grup Iberdrola té previst instal·lar al Brasil, a través de la seva filial Neoenergia, la primera planta fotovoltaica flotant de la companyia al món. El projecte es construirà sobre la làmina d'aigua de la presa de Xaréu, a l'illa de Fernando de Noronha, reconeguda per la UNESCO com a Patrimoni Mundial Natural, on Iberdrola desenvolupa diferents solucions energètiques sostenibles.

  • 12,10€
  • 0,17%

Aquesta iniciativa es duu a terme juntament amb la Companhia Pernambucana de Sanejament (Compesa), que opera la xarxa de distribució d'aigua i clavegueram a tota l'illa, i amb el suport del Programa d'Eficiència Energètica regulat per l'Agència Nacional d'Energia Elèctrica de Brasil (Aneel).

Amb una potència de 630 quilowatts (kW), la planta flotant generarà uns 1.240 megawatts hora (MWh) anuals d'energia verda, suficient per cobrir, amb subministrament elèctric de quilòmetre zero, més del 50% del consum energètic de Compesa a l'illa. La instal·lació comptarà amb a prop de 940 panells que evitaran l'emissió a l'atmosfera de més de 1.660 tones de CO2 a l'any. La construcció d'aquest projecte, que està previst que s'iniciï abans de final d'any, suposarà una inversió de dos milions d'euros.

El desenvolupament de la seva primera central solar flotant permetrà al grup Iberdrola provar aquesta nova tecnologia i analitzar-ne la possible expansió.

Addicionalment, compta amb les plantes solars de Noronha I i II que, amb una generació de 100 MWh al mes, cobreixen prop del 10% de les necessitats energètiques de la illa. Aquests parcs compten amb un sistema d'emmagatzematge amb dues bateries de ions de liti que permet guardar l'energia solar no consumida per ser utilitzada en els pics de demanda.

El territori de Fernando de Noronha ha estat, a més, el primer del nord-est del Brasil a comptar amb xarxes elèctriques intel·ligents i des de fa un any gaudeix d'un parc de comptadors totalment renovat. Els nous equips permeten l'accés remot, un servei millor en cas d'incidències i la possibilitat de connexió d'equips verds d'autoconsum.

PRESÈNCIA A BRASIL

Aquesta planta s'afegeix a altres projectes sostenibles desenvolupats per la companyia per proporcionar solucions renovables. Entre aquestes iniciatives hi ha la planta solar Vacaria, recent inaugurada. Aquest és el primer dels dos parcs, de 50 kW cadascun, concebuts per abastir exclusivament vehicles elèctrics. En cas d'excedent, l'energia sobrant s'abocarà a la xarxa de distribució.

La construcció d'aquestes instal·lacions forma part del projecte 'Senda Verde' desenvolupat pel grup Iberdrola dins del Programa d'R+D d'Aneel, on compta amb socis com Renault i el Centre de Recerca i Desenvolupament de les Telecomunicacions (CPqD), entre d'altres. Gràcies a aquesta iniciativa, l'illa ja compta amb deu vehicles elèctrics destinats a usos turístics i de l'administració del districte. A més, està prevista la instal·lació de 12 nous punts de recàrrega a ubicacions estratègiques.

La companyia pretén fomentar també l'ús de bicicletes elèctriques entre els turistes i els residents de Fernando de Noronha, amb una superfície aproximada de 17 quilòmetres quadrats. Per això, ha començat la instal·lació de 24 punts de càrrega, en quatre estacions. L'energia consumida per aquests equips –que es donaran al Govern de l'Estat de Pernambuco– es generarà mitjançant plaques solars instal·lades al sostre de les estructures, cosa que en permetrà l'ús de forma gratuïta.

El grup també ha impulsat el desenvolupament de petites fonts renovables que permetin desplaçar la utilització de generadors de dièsel, responsables del 80% de l'energia consumida a l'illa. Amb aquest objectiu, la companyia ha implantat nou sistemes fotovoltaics d'autoconsum a habitatges, comerços, organismes públics i organitzacions no governamentals.

Noticias relacionadas

contador