• L'argument de la confidencialitat no pot justificar una denegació d'accés als documents utilitzats, assenyala
bancopopular55

Aeris Invest, vehicle d'inversió del Grup Luksic, ha sol·licitat formalment mitjançant l'enviament d'una carta a la JUR (Junta Única de Resolució) el text íntegre pel qual el passat 7 de juny es va disposar la resolució sobre Banc Popular. Aquesta decisió es basa en el fet que el text complet és "imprescindible" per poder exercir plenament els drets de defensa. En el moment de la resolució, Grup Luksic posseïa un 3,45% del capital de l'entitat.

El grup considera que la publicació el passat dia 11 de juliol de la versió no confidencial de l'esmentat document és "una nova mostra de l'absoluta falta de transparència amb la qual es va procedir a resoldre Banc Popular, l'ometre gran quantitat d'informació". Això, afegeix, "dificulta i limita el dret a la tutela judicial efectiva per a la presentació d'un recurs contra la resolució". El dret al recurs queda recollit a la Directiva -i posterior desenvolupament reglamentari- per la qual s'estableix un marc per a la reestructuració i resolució d'entitats de crèdit.

Aeris considera, a més, que l'argument de la confidencialitat no pot justificar una denegació d'accés als documents utilitzats per l'JUR per determinar la resolució. Segons dicta una sentència del mateix Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), "l'obligació de secret professional no té un abast amb el qual pugui justificar una denegació d'accés genèrica i abstracta als documents" i "l'apreciació de la confidencialitat de una informació exigeix ​​contrapesar, d'una banda, els interessos legítims que s'oposen a la seva divulgació i, de l'altra, l'interès general que exigeix ​​que les activitats de les institucions comunitàries es desenvolupin de la manera més oberta possible", recorda Grup Luksic.

D'altra banda, la confidencialitat adduïda per part de la JUR té per finalitat protegir les entitats abans de la seva possible resolució per la qual cosa, un cop que aquesta s'ha produït, no té sentit seguir al·legant aquest principi. I, encara en el cas que això fos així, Grup Luksic considera que tindria dret a rebre aquesta informació declarada confidencial en la seva condició d’anterior accionista de Grup Popular.

Aeris Invest entén que és imprescindible una major transparència per part d'aquest organisme "acabat de crear" sobre els criteris aplicats, les dades en què es va basar i la forma en la qual va interpretar les normes aplicables. "L'absència de transparència per part d'un organisme amb unes competències exorbitants llança importants dubtes sobre l'entorn jurídic per als potencials inversors al sector bancari", conclou el grup.

Aeris Invest, que va aconseguir el passat 6 de juny una participació en Banc Popular del 3,45%, ha presentat ja recurs contenciós-administratiu contra el FROB i està pendent de presentar també recurs contra la JUR al TJUE.

Noticias relacionadas

contador