ep sede de grifols en barcelona a 9 de enero de 2023 en sant cugat del valls barcelona catalunya
David Zorrakino - Europa Press

Nova caiguda borsària de Grifols, que s'enfonsa un 12% aquest dimecres, fins als 6,80 euros per acció, xifra que suposa un nou mínim des del 2012.

  • 9,96€
  • 0,79%

La farmacèutica descompta diverses notícies negatives. En primer lloc, l'agència Moody's va situar aquest dimarts la seva valoració creditícia en perspectiva negativa per a una possible retallada.

L'agència va prendre aquesta decisió després dels resultats de Grifols, presentats a la setmana passada, i que han mostrat una generació de flux de caixa lliure (FCF) més feble el 2023-2024 del que havia projectat, així com pel retard en la publicació dels seus comptes auditats.

En segon lloc, els experts de Banc Sabadell, que fins ara havien mantingut el consell de compra malgrat les acusacions de frau comptable llançades per Gotham City Research, han retirat la seva recomanació i han col·locat el consell en revisió.

"La previsió de generació de caixa aportada per Grifols per al 2024 tampoc va complir les nostres estimacions i la companyia es veurà obligada a vendre actius per assolir l'objectiu de situar per sota de 4 vegades la seva ràtio de Deute Financer Net/Ebitda per al 2024", afirmen aquests experts.

"Una necessitat que condiciona la seva posició negociadora de cara al venciment de 1.900 milions d'euros de deute el 2025. Prenem una visió més conservadora fins a tenir més visibilitat sobre desinversions i estratègia de finançament", afegeixen.

En tercer lloc, els especuladors baixistes presents al capital continuen augmentant-hi la seva pressió. AKO Capital continua controlant una posició curta sobre el 0,59% del capital.

Però, amb data del 4 de març, Qube Research & Technologies ha elevat la seva posició baixista fins a l'1,57% del capital des de l'anterior 1,46% i Millennium Capital Management l'ha elevat fins al 0,62% des del 0,5%.

A L'ESPERA QUE KPMG AUDITI ELS SEUS COMPTES

La caiguda de Grifols es produeix mentre el mercat espera que l'auditora KPMG emeti la seva opinió sobre els comptes del 2023.

En presentar els resultats, la companyia ha assenyalat que havia "rebut confirmació per escrit de l'auditora KPMG que espera completar els seus procediments interns i emetre la seva opinió d'auditoria abans del 8 de març, avançant-se a la data límit de la legislació espanyola vigent". Per tant, l'opinió de KPMG ha esdevingut la clau de la cotització a més curt termini.

Tot i que la incertesa seguirà envoltant la companyia durant diverses setmanes més, ja que el president de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), Rodrigo Buenaventura, va tornar a reiterar aquell dimecres que trigaran "diverses setmanes més" a emetre una conclusió sobre les pràctiques financeres de Grifols, ja que el regulador ha sol·licitat informació addicional a la companyia.

NEFAST ASPECTE TÈCNIC

Per anàlisi tècnica, la caiguda d'aquesta sessió "agreuja encara més el seu aspecte tècnic nefast, en perdre els mínims de la dolentíssima figura realitzada dijous passat quan es va deixar un 35%. El seu aspecte tècnic per a les properes jornades és molt dolent i sembla probable que puguem acabar veient una extensió de les caigudes fins al nivell dels 5 euros”, assenyala César Nuez, analista de Bolsamanía.

"El primer nivell de resistència el podíem situar als màxims de divendres passat que presenta als 9,25 euros. No apreciarem un senyal de fortalesa mentre que es mantingui cotitzant per sota d'aquest nivell de preus. No obstant, la resistència clau es troba als 12 euros, màxims de la setmana passada, i nivells un 82% per sobre dels actuals", conclou aquest expert.

Noticias relacionadas

contador