ep recurso de grifols 20200907111404
GRIFOLS - Archivo

Grifols i el Govern d'Andorra construiran un centre d'R+D de referència en immunologia que permeti avançar en el coneixement del sistema immunitari humà i investigar i desenvolupar noves teràpies immunològiques, segons ha anunciat la companyia farmacèutica aquest dimecres a través d'un comunicat. Es preveu que estigui acabat per 2023.

  • 8,89€
  • 1,69%

En concret, Grifols ha signat un acord a través d'Andorra Desenvolupament i Inversió (ADI) per crear un centre de recerca, desenvolupament i innovació (R+D+I) de referència. El centre, el Pyrenees Immunology Research Center (PYIRC), estarà especialitzat en el desenvolupament de tractaments per a trastorns de sistema immunitari que poden causar patologies com malalties autoimmunes, càncer o malalties infeccioses emergents. També acollirà conferències, simposis i programes educatius, així com activitats que promoguin la conscienciació sobre les malalties immunològiques.

Amb aquest acord i en línia amb l'estructura de participació, Grifols tindrà la majoria al consell d'administració de la nova entitat constituïda, i la resta dels càrrecs correspondran al Govern d'Andorra. La inversió prevista és d'uns 25 milions d'euros per a la construcció de centre i d'aproximadament 7 milions d'euros en despeses operatives anuals per dur a terme l'activitat de recerca. Grifols aportarà tot el suport financer necessari per a la construcció de centre i el desenvolupament del projecte.

Quan estigui acabat el 2023, el centre de recerca serà un dels pocs d'Europa dedicats a la immunologia i espera atraure científics i tècnics de múltiples disciplines de tot el món, reconeguts en l'àrea de la investigació traslacional i clínica. La investigació de centre inclourà també col·laboracions amb equips d'altres instituts de recerca internacionals de referència.

El centre de referència en immunologia estarà ubicat a Ordino, al Pirineu Andorrà, i el dissenyaran Grifols Engineering i Grifols Innovation and New Technologies (GIANT). Per al disseny i la construcció, així com en la selecció de materials, s'han de tenir en compte criteris mediambientals i es respectarà l'entorn natural en tot moment. A més, es farà un ús eficient de l'energia i l'aigua i s'utilitzaran les tecnologies més avançades per garantir-ne la sostenibilitat. Des de la fase inicial del projecte es treballarà per obtenir la prestigiosa certificació LEED (Líder en Eficiència Energètica i Disseny Sostenible).

Grifols, que disposa d'una xarxa d'investigació creixent a nivell mundial amb més de 1.200 persones en 10 centres d'R+D+I, dirigirà el nou centre d'investigació andorrà, que estarà equipat amb les instal·lacions i sistemes més punters, així com amb els últims avenços tecnològics en bioinformàtica i anàlisi de dades.

"En Grifols estem orgullosos de construir unes instal·lacions d'R+D+I en immunologia del més alt nivell al sud d'Europa, en un entorn natural i inspirador com és el Pirineu Andorrà. El centre aspira a convertir-se en un referent internacional per avançar el coneixement sobre el sistema immunitari i desenvolupar tractaments que millorin la salut i la qualitat de vida de les persones", ha comentat el co-conseller delegat de Grifols, Víctor Grifols Deu.

Per la seva banda, el cap de Govern d'Andorra, Xavier Espot, ha assegurat que aquest Executiu "valora molt positivament aquesta iniciativa, especialment de cara al context postpandèmic, ja que respon als objectius inclosos al full de ruta de l'Executiu de diversificar l'economia apostant per sectors prioritaris com la biotecnologia, la investigació i el progrés tecnològic, fomentant la innovació, l'atracció de talent i les activitats d'alt valor afegit".

Pendent de les aprovacions corresponents, Grifols a través de GIANT serà propietària del 80% de l'aliança d'empreses que s'ha creat per desenvolupar i gestionar el nou centre d'R+D+I. La resta pertanyarà al Govern d'Andorra a través de l'agència de promoció econòmica del Principat, Andorra Desenvolupament i Inversió.

Noticias relacionadas

contador