ep archivo   grifols 20210729093011
GRIFOLS - Archivo

Grifols està patint a la borsa aquest dimecres (-6%) després que ahir, després del tancament del mercat, anunciés la inesperada marxa del seu president executiu, Steven F. Mayer, nomenat al setembre, que serà substituït per Thomas Glanzmann, conseller de Grifols des del 2006 i vicepresident del consell de la companyia des del gener del 2017.

  • 10,18€
  • 3,37%

Els ADR de Grifols que cotitzen a la borsa nord-americana es van enfonsar un 9,0% ahir a la nit. "Cal esperar que els seus títols a Europa segueixin el mateix camí", avisaven abans de l'obertura els analistes de Jefferies, que es mostren preocupats davant de la sortida de Mayer.

Aquests experts tenen dubtes sobre si l'empresa mantindrà el compromís amb la reestructuració. El missatge del comunicat ahir a la tarda és que el Consell i Glanzmann seguiran amb l'aplicació del pla de millora operativa formulat per Mayer i que els anuncis de la setmana passada es mantenen sense canvis.

Tot i això, diuen des de Jefferies que la diferència entre el comunicat d'ahir anunciant la marxa del president executiu i el de dimecres passat, anunciant un pla d'estalvi de 400 milions, és que al primer s'esmentava explícitament l'avaluació d'"alternatives transaccionals per reduir l'endeutament", mentre que ahir hi ha un compromís de "reduir els nivells de deute", encara que no s'esmenta cap transacció. "No hem aconseguit contactar amb l'empresa per saber si es tracta d'un canvi intencionat al missatge", reconeixen aquests analistes.

La presentació de resultats del proper 28 de febrer és "de crucial importància"

Com a recordatori, el pla anunciat dimecres passat inclou l'optimització dels costos i les operacions de plasma i la racionalització de les funcions corporatives. Els principals estalvis procediran d'una reducció del 8% de la plantilla, principalment a les operacions de plasma als Estats Units.

Jefferies va millorar el consell de Grifols fins a comprar al gener i una de les raons per a això va ser l'arribada de Mayer. "La nostra tesi alcista es basava en gran mesura en l'arribada al timó de Steve Mayer, un veterà del capital risc. Esperàvem una reestructuració i un despalanquejament inorgànic. A les converses amb els inversors, va ser l'experiència de Mayer en capital risc el que va fer que molts confiessin en la transformació de Grifols", explica.

LA PRESENTACIÓ DE RESULTATS SERÀ "CRUCIAL"

Després d'aquests darrers esdeveniments, els experts de Jefferies consideren que la presentació dels resultats del 28 de febrer és ara més important que mai. "Glanzmann haurà de convèncer els inversors que és la persona adequada per al lloc i que actuarà amb independència de la família", afirmen.

Barclays també creu que la convocatòria de resultats de finals de mes és "de crucial importància" per donar a l'opinió pública la seguretat que tot segueix en marxa a Grifols.

"Recordem que la setmana passada vam millorar Grifols d'infraponderar a neutral després de l'anunci de l'esmentat pla de retallada de costos, en què es basava la nostra opinió que el 2022 seria un any de forta recuperació per a l'empresa. No obstant, seguim preocupats pel nivell de palanquejament i la competència emergent", assenyala.

Barclays sí que ha parlat amb Grifols, que li ha confirmat que la marxa de Mayer no suposarà canvis en l'estratègia. Tot i això, aquests analistes reconeixen que les caigudes en els títols de la farmacèutica reflecteixen que els inversors estan preocupats per l'execució de l'estratègia. En aquest sentit, recorden que a la conferència amb l'empresa del tercer trimestre del 2022, dirigida per Mayer, aquest va parlar de com es considerava a si mateix personalment "responsable en última instància" de l'execució d'aquesta estratègia.

Noticias relacionadas

contador