ep archivo   google 20230608114104
GOOGLE - Archivo

Google, propietat d'Alphabet, considera cobrar per certes funcions de cerques prémium impulsades per intel·ligència artificial generativa (IA), segons informa aquest dijous Financial Times.

  • 174,18$
  • 0,97%

Això seria un gran canvi en el model de negoci del cercador d'internet més utilitzat a nivell mundial, que mai no ha utilitzat un mur de pagament per a algun dels seus principals productes.

Google està analitzant aquestes opcions per a les subscripcions prémium, que ja ofereixen accés als serveis de Gemini AI a Gmail i Docs, segons diverses fonts esmentades pel rotatiu anglès.

Tot i això, malgrat que els enginyers de Google ja estan desenvolupant la tecnologia necessària per implementar el servei, els executius encara no han pres una decisió definitiva sobre el seu llançament.

En aquest suposat escenari de cobrar per cerques prémium, el motor de cerca tradicional de Google seguiria sent gratuït, mentre els anuncis seguirien apareixent al costat dels resultats de cerca fins i tot per als subscriptors.

Si s'engegués, seria la primera vegada que Google cobra als usuaris per millores en el seu principal producte de cerques, un negoci que li va reportar ingressos de 175.000 milions de dòlars l'any passat, més de la meitat de les vendes totals.

Alphabet, la matriu de Google, s'ha vist sota pressió del mercat des del llançament de ChatGPT el novembre de 2022, ja que el chatbot creat per OpenAI suposa una amenaça per al negoci de cerques tradicional i els anuncis associats.

Tot i que Google està fent moltes proves per afegir noves funcions d'intel·ligència artificial al cercador, de moment continua presentant de la mateixa manera les respostes als usuaris. Tot i això, les respostes del cercador impulsades per IA generativa consumeixen més recursos informàtics.

No obstant, el nou producte llançat per Microsoft impulsat per IA, denominat Copilot, al motor de cerca Bing, no ha aconseguit esgarrapar quota de mercat a Google.

El problema per a Google, segons els analistes, és que el seu negoci de publicitat es pot veure afectat si el cercador ofereix respostes més completes generades per IA que no requereixin que els usuaris facin clic per accedir a les webs dels anunciants.

A més, els mitjans de comunicació en línia que depenen de Google per al trànsit d'internet temen que menys usuaris visitin els seus llocs si la cerca basada en IA de Google extreu informació de les pàgines web i la presenta als usuaris directament.

També hi ha la possibilitat que Google inclogui amb el temps certs elements del seu servei impulsat per IA al cercador tradicional, sense cost per a l'usuari.

Fonts de Google han assenyalat a FT que no estan "treballant ni considerant" una experiència de cerca sense publicitat, però que continuen "desenvolupant noves capacitats i serveis premium per millorar les nostres ofertes de subscripció a Google".

“Amb els nostres experiments de IA generativa a la recerca, ja hem atès milers de milions de consultes i estem veient un creixement positiu de les consultes a tots els nostres mercats principals. Continuem millorant ràpidament el producte per satisfer les noves necessitats dels usuaris. No tenim res a anunciar en aquest moment”, han afegit des de la companyia.

Noticias relacionadas

contador