apple music margrethe vestager 20210430170046

La Comissió Europea ha obert una investigació sobre Apple, Meta i Alphabet, matriu de Google, per incompliment de la Llei de Mercats Digitals (DMA). A més, ha iniciat mesures de recerca relacionades amb la nova estructura de tarifes d'Apple per a les botigues d'aplicacions alternatives i les pràctiques de classificació d'Amazon al mercat. I també ha ordenat a les tecnològiques que conservin determinats documents per controlar l'aplicació efectiva i el compliment de les obligacions.

  • 168,65$
  • -0,77%
  • 170,29$
  • -0,75%
  • 183,05$
  • -0,82%
  • 476,20$
  • 0,16%

"La Comissió ha obert investigacions d'incompliment en virtut de la Llei de Mercats Digitals (DMA) sobre les regles d'Alphabet sobre l'adreça a Google Play i l'autopreferència a la Cerca de Google, les regles d'Apple sobre l'adreça a l'App Store i la pantalla d'elecció per a Safari i el 'model de pagament o consentiment' de Meta", han explicat des de Brussel·les.

Brussel·les ha informat del començament d'un procediment per avaluar si les mesures implementades per Alphabet i Apple en relació amb les obligacions relatives a les botigues d'aplicacions incompleixen la DMA. L'article 5.4 de la legislació esmentada exigeix que les empreses permetin als desenvolupadors d'aplicacions "dirigir" els consumidors a ofertes fora de les botigues d'aplicacions dels guardians, de forma gratuïta.

A la Comissió li preocupa que les mesures d'Alphabet i Apple no hi siguin totalment conformes, ja que n'imposen diverses restriccions i limitacions. Això limita, entre altres coses, la capacitat dels promotors de comunicar i promocionar lliurement ofertes i subscriure contractes directament, fins i tot imposant diverses càrregues.

"Sospitem que les solucions suggerides per les tres empreses no compleixen plenament amb la DMA. Ara investigarem el compliment de la DMA per part de les empreses per garantir mercats digitals oberts i disputables a Europa", ha assenyalat Margrethe Vestager, vicepresidenta executiva encarregada de la política de competència.

ALPHABET

La Comissió ha obert un procediment contra Alphabet per determinar si la visualització dels resultats de cerca de Google per part de Alphabet pot donar lloc a una autopreferència en relació amb els serveis de cerca vertical de Google (per exemple, Google Shopping, Google Flights, Google Hotels) enfront de serveis rivals similars.

Brussel·les ha mostrat la seva inquietud perquè les mesures d'Alphabet aplicades per complir la DMA no garanteixen que els serveis de tercers que apareixen a la pàgina de resultats de cerca de Google rebin un tracte just i no discriminatori en comparació amb els mateixos serveis d'Alphabet, com ara exigeix l'article 6.5 de la DMA.

APPLE

En el cas d'Apple, el procediment té relació amb les seves mesures per complir les obligacions de permetre als usuaris finals desinstal·lar fàcilment qualsevol aplicació de programari a iOS, canviar fàcilment la configuració predeterminada a iOS, i mostrar als usuaris pantalles d'elecció que els han de permetre seleccionar de forma eficaç i senzilla un servei predeterminat alternatiu, com un navegador o un motor de cerca als seus iPhones.

En aquest cas, la preocupació de la Comissió se centra que les mesures d'Apple, incloent-hi el disseny de la pantalla d'elecció del navegador web, puguin impedir als usuaris exercir realment la seva elecció de serveis dins de l'ecosistema d'Apple, en contravenció de l'article 6.3 de la DMA.

META

Pel que fa a Meta, Brussel·les investiga si el model recentment introduït de "pagament o consentiment" per als usuaris de la UE compleix l'article 5.2 de la DMA, que exigeix que les companyies obtinguin el consentiment dels usuaris quan intenten combinar o utilitzar de forma creuada les seves dades personals en diferents serveis de plataformes principals.

"A la Comissió li preocupa que l'elecció binària imposada pel model de 'pagament o consentiment' de Meta no proporcioni una alternativa real en cas que els usuaris no donin el seu consentiment, sense assolir així l'objectiu d'impedir l'acumulació de dades personals per part dels guardians", ha subratllat l'organisme.

La Comissió també està prenent altres mesures de recerca per recopilar fets i informació que aclareixin si Amazon pot estar donant preferència als seus productes de marca a la Botiga Amazon en contravenció de l'article 6.5 de la DMA.

També si la nova estructura de tarifes d'Apple i altres termes i condicions per a botigues d'aplicacions alternatives i distribució d'aplicacions des de la web (descàrrega) poden estar frustrant el propòsit de les obligacions sota l'article 6.4 de la DMA.

Així mateix, Brussel·les ha adoptat cinc ordres de retenció dirigides a Alphabet, Amazon, Apple, Meta i Microsoft, sol·licitant-los que conservin documents que podrien utilitzar-se per avaluar el compliment de les obligacions de la DMA, per tal de preservar les proves disponibles i garantir una aplicació efectiva.

Finalment, la Comissió ha concedit a Meta una pròrroga de 6 mesos per complir l'obligació d'interoperabilitat (article 7 DMA) per a Facebook Messenger. La decisió es basa en una disposició específica de l'article 7.3 DMA.

Brussel·les té intenció de concloure el procediment obert avui en un termini de dotze mesos. "Si està justificat després de la investigació, la Comissió informarà els guardians d'accés afectats de les seves conclusions preliminars i explicarà les mesures que considerant prendre o que el guardià d'accés hauria de prendre per abordar eficaçment les preocupacions de la Comissió”, ha remarcat.

En cas d'infracció, la Comissió pot imposar multes de fins al 10% del volum de negoci total de l'empresa a tot el món. Aquestes sancions poden arribar fins al 20% en cas de reincidència. A més, en cas d'infraccions sistemàtiques, pot adoptar solucions addicionals, com ara obligar el guardià d'accés a vendre una empresa o parts d'aquesta, o prohibir-vos adquirir serveis addicionals relacionats amb l'incompliment sistèmic.

LA RESPOSTA DE GOOGLE

Després de conèixer aquesta investigació, des de Google han matisat que en relació als punts que afecten Google Play "Android sempre ha ofert unes opcions i una flexibilitat que no es troben en altres plataformes, com la possibilitat que els usuaris disposin de diverses botigues de aplicacions i de descarregar les aplicacions de diverses maneres".

De la mateixa manera, afegeixen que "com a part del nostre compliment amb la DMA, hem introduït nous canvis per als desenvolupadors, com ara l'ampliació de les opcions de facturació in-app a Play i el llançament del nostre programa d'ofertes externes".

"Creiem que les nostres solucions compleixen la lletra i l'esperit de la llei i equilibren les diferents necessitats de l'ecosistema", afirmen.

Pel que fa a les tarifes, diuen que "les pròpies tarifes estan escrites a la llei. El punt 40 de l'article 5.4. estableix explícitament que els gatekeepers tenen dret a ser remunerats per facilitar l'adquisició inicial d'un usuari".

Pel que fa a Google Search, des de la companyia comenten que "els canvis a la pàgina de resultats de cerca que hem aplicat recentment son significatius, incloent-hi la introducció d'unitats dedicades als serveis de comparació. També hem eliminat altres unitats, tot i que els consumidors i les empreses les consideraven útils”.

"Les nostres pròpies dades mostren un augment significatiu dels clics des de la pàgina de cerca als agregadors (així com de les visualitzacions dels resultats dels agregadors). El major impacte d'aquests canvis el patiran les empreses/proveïdors directes (per exemple, hotels, aerolínies, comerciants, restaurants), que veuran baixar significativament el trànsit qualificat gratuït procedent de Google”, valoren.

A més, posa de manifest que "diverses empreses i associacions han expressat la seva preocupació per l'impacte de les normes de la DMA en proveïdors directes com a hotels, comerciants i aerolínies, entre elles Airlines Europe, Hotrec, la IHA, Mirai, Fruugo, així com Air France, Accor i responsables polítics francesos. Al taller celebrat amb la CE la setmana passada, Tony Preedy, Director General del servei de comparació de compres de Fruugo, va destacar aquests conflictes d'interessos: 'sembla que se'ls acusa tant de no anar-hi prou lluny com d'anar massa lluny'".

"Els agregadors estan pressionant perquè es prohibeixi per complet la comparació de resultats, així com la possibilitat de mostrar informació útil com a preus i imatges en els resultats. Això tindria un efecte més dramàtic a les empreses europees com a aerolínies, hotels i comerciants, i per als consumidors que utilitzen Google per trobar ofertes i informació útils - i no té base legal a la DMA", al·leguen.

Per això, Oliver Bethell, director de competència de Google, conclou que “per complir la Llei de Mercats Digitals, hem introduït canvis significatius en el funcionament dels nostres serveis a Europa. Ens hem compromès amb la Comissió Europea, les parts interessades i tercers a dotzenes d'esdeveniments durant l'any passat a rebre i respondre als comentaris, i a equilibrar les necessitats que estan en conflicte dins de l'ecosistema. Seguirem defensant el nostre plantejament durant els propers mesos”.

contador