ep economiamotor- gestamp refuerzapresenciachina mediantemayor cooperaciongrupo bhap
GESTAMP

Gestamp ha marcat mínims històrics en borsa pel coronavirus i fa una dentada a la fortuna de la família Riberas, màxim accionista del fabricant de components per a l'automoció amb una participació del 69,789%.

  • 2,98€
  • 0,74%

Les accions de Gestamp s'han desplomat fins a 2,97 euros per acció, tot i que en els pitjors moments de la caiguda del dimecres van arribar a marcar un mínim històric intradia de 2,91 euros. Els títols de la companyia van començar l'any a 4,29 euros, però des de llavors han encadenat una gran ratxa baixista, que s'ha accelerat per la crisi del coronavirus. Això ha enfonsat un 30% la seva cotització, fins a aquests 2,97 euros que hem dit.

El grup va sortir a borsa al 2017 a 5,60 euros per acció, valorat en 3.222 milions d'euros. La família Riberas va captar uns 1.000 milions d'euros en l'operació, que valorava la seva 69,79% restant en 2.248 milions d'euros. Al juny de 2018, va marcar un màxim històric en 7,42 euros, però des de llavors ha encadenat una tendència clarament baixista.

Des del màxim de 2019, marcat en 5,88 euros el mes d'abril, el valor s'ha desplomat un 50%, la qual cosa ha reduït el seu valor en borsa fins a 1.711 milions d'euros. Això, al seu torn, ha retallat el valor de la participació de la família Riberas fins a 1.195 milions. Una reducció de 1.053 milions d'euros sobre la valoració realitzada fa dos anys a la sortida a borsa.

PERSPECTIVES NEGATIVES PER A 2020

Gestamp va presentar resultats anuals aquest dimecres després del tancament del mercat i les seves perspectives per a 2020 han estat negatives. A la mala evolució del mercat mundial d'automòbils, immers en un canvi de paradigma cap a un model de negoci basat en la reducció d'emissions, s'hi ha sumat la crisi del coronavirus, que ha paralitzat la producció a la Xina.

El conseller delegat de l'empresa, Francisco López Peña, ha qualificat com a "advers" l'any passat per al sector de l'automòbil, la qual cosa ha obligat Gestamp a prendre mesures d'ajust com ara "flexibilitat de la plantilla" i de reducció de les seves inversions de capital en 124 milions d'euros durant l'any passat.

"El context de producció d'automòbils ha evolucionat de manera molt negativa durant els últims dos anys. A curt termini, estem enfocats en el control de les inversions, la flexibilitat dels costos laborals i la generació de 'free cash flow'", ha afegit el grup.

A més, espera "noves mesures durant el 2020, amb l'objectiu de continuar adaptant-se a les canviants dinàmiques del mercat. La companyia segueix enfocada vers l'eficiència de les operacions mentre disminueix el nombre de llançaments en relació als projectes existents".

Sobre la seva exposició a la Xina, Gestamp ha explicat que deu de les seves onze plantes a la Xina estan tornant a posar-se en marxa, després d'un tancament prolongat, primer per les vacances d'Any Nou, i tot seguit pel brot de coronavirus. No obstant això, la planta de Wuhan continua tancada "a l'espera de les instruccions del Govern xinès".

Les seves operacions a la Xina van generar uns ingressos de 847 milions d'euros en 2019, el 9% de la facturació total de l'empresa. Una exposició important que suposa una preocupació més per als inversors, tal com reflecteixen els mínims històrics del valor, que han reduït de manera important la fortuna dels Riberas.

Noticias relacionadas

contador