tienda gamestop

"Això de GameStop ha estat un 'cop' professional". Ho diu Russ Mould, director d'inversions en AJ Bell. "Ha estat executat per uns fons de cobertura forçant els altres a sortir de les seves posicions, i veient-se recolzats per la pressió secundària exercida per un grup d'inversors minoristes", afegeix.

Segons la seva teoria, la conjura Reddit no ha estat sola a l'hora de crear el fenomen GameStop, que Mould atribueix a un origen més premeditat i fred que un grup de foreros enardits. Ara bé, què passarà ara amb el valor? han de preocupar-se la resta de borses i mercats? Aquestes són les quatre preguntes que els inversors han de respondre abans que la 'festa' acabi:

1. Què fem amb GameStop ara? "Els inversors han de decidir si la seva actual valoració, en termes absoluts o relatius, és apropiada tenint en compte el seu model de negoci i antecedents financers", suggereix Mould. Ara bé, si decideixen vendre, necessiten trobar un comprador i, qui s'oferir si saben que el seu preu ha pujat de forma deliberada i la seva valoració és elevada tenint en compte que es tracta d'una empresa amb pèrdues?

2. Pot afectar a la resta de borses i mercats? Ja ho està fent. Així ho indiquen les caigudes recollides aquest dimecres pel Dow Jones i l'S&P 500, a més de repunt del VIX, índex que mesura la volatilitat. Sense anar més lluny, els fons de cobertura 'enxampats' en GameStop hauran de liquidar les seves posicions en valors on s'havien posat llargs per cobrir les seves necessitats de liquiditat.

3. Participar en un 'short squeeze' és apostar o invertir? Deixant la moralitat en un lloc segur a la tauleta de nit, tot aquell que entri a sac en aquest tipus d'operacions ha de conèixer els riscos i les recompenses que esperen a l'altre costat. El consell de Mould és no fiar-se, perquè el mercat sol tendir a ser més traïdor just quan fer diners sembla més fàcil: "Recordeu els pics de 1999 i 2007".

A més, recorda que "invertir consisteix a seleccionar bones empreses ja sigui per la seva posició competitiva, model de negoci o fortalesa financera", qualitats que semblen no estar presents en GameStop més enllà del fitxatge de Ryan Cohen per revertir la situació d'una companyia a la vora de la fallida.

4. Són aquests 'short squeeze' una manipulació de mercat?

"No hi ha res il·legal en el que ha passat", assevera Mould, tot i que reconeix que "la naturalesa coordinada a través de les xarxes socials es pot veure, en el pitjor dels casos, com un cas de manipulació internacional dels mercats, i la SEC ja ho està investigant". Recordem que en el cas espanyol, la CNMV ja ha deixat clar que si passés el mateix al nostre país, es tractaria com una manipulació.

contador