dl baidu china technology internet hong kong logo
Sharecast graphic / Josh White

Les accions de Baidu han pujat amb força aquest dimarts (+13%) a la borsa de Hong Kong després que la companyia propietària del motor de cerca més popular de la Xina hagi anunciat que llançarà el seu propi xatbot d'intel·ligència artificial (IA).

Segons un comunicat de la companyia, el projecte completarà les proves internes al març abans de fer-se públic i rebrà el nom d'“Ernie bot” en anglès i “Wenxin Yiyan” en xinès. Ernie, que porta en desenvolupament des del 2019, és un acrònim per a 'Enhaced Representation through Knowledge Integration', és a dir, 'Representació millorada a través de la integració del coneixement'.

“El que distingeix ERNIE d'altres models de llenguatge és la seva integració d'amplis coneixements amb dades massives, cosa que resulta en capacitats excepcionals de comprensió i generació. Des de llavors, ha evolucionat en una sèrie de grans models avançats que són capaços de manejar una àmplia gamma de tasques, com ara la comprensió del llenguatge, la generació del llenguatge i la generació de text a imatge”, han afirmat des de la companyia asiàtica.

La notícia, si bé ha estat ben rebuda pel mercat, no es pot dir que hagi estat una sorpresa. A principis d'aquest mateix any, el director de Tecnologia de la companyia xinesa, Haifeng Wang, va destacar la importància del 'deep learning' (aprenentatge profund) com el nucli de la IA i va assenyalar que estava mostrant “un potencial cada cop més fort” en els darrers temps. "Si es poden fer servir al màxim aquestes capacitats de creació de continguts, es podran completar moltes tasques importants d'una producció cinematogràfica", va explicar.

Baidu, que compta amb més de 600 milions d'usuaris actius, no és l'única companyia xinesa que s'ha animat a desenvolupar el seu bot conversacional d'intel·ligència artificial, segons afirma l'agència AFP.

Els bots d'IA s'han popularitzat en els últims temps gràcies a ChatGPT, creat per la companyia OpenIA, el qual Microsoft ha anunciat que hi invertirà 10.000 milions de dòlars durant els propers anys. Aquesta no és la primera inversió que el gegant de Redmond fa en la companyia fundada per Elon Musk i Sam Altman, ja que el creador de Windows té un genuí interès a integrar aquesta eina al seu propi motor de cerca, Bing, aquest mateix any. Paral·lelament, Microsoft està desenvolupant Vall-E, un model de llenguatge per a la síntesi de text a veu (TTS) que és capaç d'imitar qualsevol veu amb només un enregistrament de 3 segons.

El potencial dels bots d'intel·ligència artificial no ha passat desapercebut per a les grans empreses de Silicon Valley, especialment per a Alphabet, matriu de Google, que recentment ha anunciat que invertirà 370 milions d'euros en Anthropic, un dels principals rivals d'OpenIA.

Segons ha publicat The New York Times, hi ha certa inquietud a la companyia de Mountain View per ChatGPT i el CEO d'Alphabet, Sundar Pichai, hauria demanat al seu equip que delimitin la potencial amenaça que suposaria aquesta eina per al motor de cerca, el més famós i usat del món. Segons alguns experts en tecnologia, ChatGPT podria ser la primera amenaça real per a Google en les darreres dues dècades.

Noticias relacionadas

contador