• Els títols d'Abengoa han començat a cotitzar a les 10:00 hores
  • La signatura convoca una junta en la qual proposarà unificar les accionis classe A i B
  • La junta d'accionistes votarà també la composició del nou consell d'administració

Abengoa és avui protagonista en la borsa espanyola. Les accions de l'empresa andalusa d'enginyeria, energies renovables i construcció han estat suspeses de cotització en l'obertura fins a les 10.00 hores mentre es difonia "una informació rellevant". La companyia ha convocat una junta d'accionistes en la qual proposarà unificar les accionis classe A i B. Amb l'aixecament de la suspensió, les accionis classe A es mouen amb descensos que han aconseguit el 6%. Les de classe B també cotitzen en positiu, amb pujades que han arribat a fregar el 9%.

  • 0,02€
  • 0,00%
  • 0,01€
  • 0,00%

Abengoa ha remès quatre fets rellevants a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Un d'ells és una nota del regulador que va informar de la suspensió cautelar, amb efectes immediats, de "la negociació en el Sistema d'Interconnexió Borsària de les accions, o altres valors que donin dret a la seva subscripció, adquisició o venda, de l'entitat Abengoa, mentre és difosa una informació rellevant sobre la citada entitat". El comunicat agrega que "a les 10:00 h tindria lloc l'aixecament de la suspensió de negociació del valor".

Abengoa vol unificar les seves accions amb proporció 1x1 per als títols classe B i de 1x1,915 pels de classe
A

En un altre dels fets rellevants, la companyia confirma la seva intenció d'unificar les accionis classe A i classe B en un nou tipus de títols, fet que proposarà a la Junta General Extraordinària, després de les anàlisis (fairness opinion) sol·licitats als experts independents BDO Financial Advisory i Duff&Phelps. La proposta del Consell d'Administració reflecteix que cada acció classe B emesa i en circulació donarà dret a rebre una acció pertanyent a la nova classe d'accions ordinàries de la societat. Per la seva banda, cada 1.000 accions classe A emeses i en circulació donaran dret a rebre 1.915 accions pertanyents a la nova classe, amb el que la proporció és 1 x 1,915.

PARTICIPACIONS DILUÏDES

Abengoa ha publicat els citats informes de BDO Financial Advisory i Duff&Phelps. El capital social d'Abengoa actualment és d'1.835.465 euros, dividit en 83.187.446 accions de classe A de 0,02 euros de valor nominal, i 858.584.506 títols classe B de 0,0002 euros de valor nominal. "Ambdues classes d'accions concedeixen als seus titulars els mateixos drets i obligacions recollits en els Estatuts Socials, amb excepció del vot, que és 100 vegades superior en les accions de la classe A", explica un dels quatre fets rellevants enviats a la CNMV.

L'estructura de capital va ser aprovada per la junta d'accionistes del mes d'abril del 2011, i reforçada al setembre del 2012. Llavors, es van lliurar quatre accionis classe B de cada accionista de la classe A i de la classe B, amb el que aquesta última va passar a ser la més nombrosa i la que va cotitzar en l'Ibex 35 fins al passat any. En aquell moment, els títols de classe A representaven un 8,85% del total d'accions en les quals es divideix, i les de classe B un 91,15%.

Aquesta divisió d'accions es va deure a la decisió d'ampliar capital enfront de l'oposició de l'accionista de control (família Benjumea) al fet que es realitzés únicament amb accions classe A per a no perdre el control de la companyia. Ara, "el procés de reestructuració financera a la qual està sotmesa la societat derivarà en el fet que els actuals accionistes vegin diluïda la seva participació en un 95%, en cas d'aprovar-se per la junta general". Així, el consell considera que amb el procés actual "manca de sentit" mantenir una estructura dual en l'accionariat. De fet, "els creditors han sol·licitat com a part del citat acord de reestructuració, que se sotmeti a la Junta General la proposta d'acord consistent a unificar les accions de la societat en una única classe d'accions ordinàries".

CONVOCATÒRIA DE JUNTA EXTRAORDINÀRIA

Abans, Abengoa ha remès un altre fet rellevant en el qual informa de la convocatòria d'una Junta General Extraordinària d'Accionistes per al pròxim 21 de novembre per aprovar diverses mesures. Una trobada que se celebrarà un mes després de finalitzar el procés d'obtenció d'adhesions (acaba el 25 d'octubre) a l'acord de reestructuració del seu deute aconseguit el passat 24 de setembre amb "determinats inversors i creditors financers".

En la junta els accionistes hauran de decidir si aproven el bescanvi d'accions, l'aportació a la societat Abengoa Abenewco 2 d'"actius essencials i la seva posterior aportació per aquesta a la societat Abengoa Abanewco 1", i un augment del capital social "amb l'objecte d'incrementar els fons propis de la societat en un import determinable conforme als termes de l'acord, mitjançant l'emissió i posada en circulació de noves accionis classe A de 0,02 euros de valor nominal cadascuna i noves accionis classe B de 0,0002 euros de valor nominal". Un desemborsament que es durà a terme "mitjançant compensació de crèdits, amb previsió de subscripció incompleta".

En la convocatòria també figura com a ordre del dia l'atorgament a la societat de "garantia sobre les obligacions que siguin assumides per determinades de les seves filials en el context de les emissions de valors de deute i dels préstecs que està previst que siguin acordats pròximament a l'empara de l'acord de reestructuració".

D'altra banda, s'informarà de la dimissió d'administradors i es fixarà el nombre de membres del Consell d'Administració. Es proposaran els nomenaments de Gonzalo Urquijo, Manuel Catro, José Luis del Valle, José Wahnon, Ramón Sotomayor, Javier Targhetta i Pilar Cavero.

contador