• Les empreses que qualifica i que tenen igualment interessos a la regió són Repsol, Enagás, Red Eléctrica i Endesa
  • L'agència de ràting descarta per ara un impacte en la qualificació d'aquestes empreses després empitjorar la perspectiva de la nota de Catalunya
fitch, rating

La crisi catalana està passant factura a les empreses. Ha castigat la cotització de les cotitzades que mantenen la seva seu a la regió, i si el conflicte es perpetua, amenaça d'afectar el negoci de moltes companyies. Així i tot, Fitch descarta un descens generalitzat dels 'avaluació' d'aquestes empreses.

  • 31,39€
  • 0,74%
  • 23,36€
  • -0,09%

"La diversificació geogràfica de la majoria de les empreses espanyoles qualificades, juntament amb el probable desig polític de mantenir els serveis clau, limitarien els riscos en un improbable esdeveniment que Catalunya se separi completament d'Espanya", diu Fitch Ratings en un comunicat. En aquest sentit, les empreses basades en la regió o amb actius significants a Catalunya "podrien enfrontar-se a la interrupció (de la seva activitat o negoci), però no veiem una amenaça per la valoració a no ser que hi hagi un deteriorament significatiu de la situació política", afegeix.

Això no vol dir que a aquestes companyies els sortirà gratis aquests moments de tensió, com s'està veient en el parquet. En aquest sentit, les dues empreses qualificades per Fitch més exposades a Catalunya són el grup gasista Gas Natural i l'empresa del sector de les telecomunicacions Cellnex. "Tenen operacions internacionals significatives, però podrien estar més exposades, ja que estan radicades a Barcelona i es podrien veure afectades per una secessió", resum.

Les empreses podrien enfrontar-se a la interrupció (de la seva activitat o negoci), però no veiem una amenaça per la valoració a no ser que hi hagi un deteriorament significatiu de la situació política

D'altra banda, empreses com Telefónica, Iberdrola, OHL, Ferrovial o Aldesa també tenen un volum de negoci important a Catalunya, tot i que "estan ben diversificades al llarg del país, limitant l'impacte d'uns (possibles) ingressos inferiors a Catalunya". En aquesta línia, la seva diversificació internacional "també podria ajudar a esmorteir el descens d'ingressos si la secessió catalana tingués un impacte econòmic negatiu per a la resta d'Espanya".

EFECTES LIMITATS

Així mateix, Repsol té operacions de refineria a Catalunya; Enagás posseeix una planta de gas liquat i xarxes de transmissió de gas; Red Eléctrica, hi té xarxes de transmissió d'electricitat; i Endesa, que és una de les distribuïdores d'electricitat més importants i hi té plantes generadores, resumeix Fitch. L'agència recorda que davant el cas extrem d'independència o per la creixent tensió les empreses de serveis públics i regulades que depenen de la regulació, per exemple per "una reducció de les tarifes que cobren als clients". No obstant això, "la prioritat política de totes les parts és que s'asseguri l'oferta dels serveis essencials", afegeix la qualificadora nord-americana de riscos.

Fitch va posar ahir la valoració de Catalunya de BB (dos esglaons per sota) en perspectiva negativa. L'agència de ràting assenyala que l'escenari central és que hi hagi una major autonomia fiscal, encara que això ara és "més complicat" per la confrontació que es va produir després del referèndum il·legal de diumenge. "És poc probable que això afecti els perfils de crèdit corporatiu", assenyala Fitch. Tanmateix, si passés una secessió, "l'impacte sobre les empreses dependria de múltiples factors, incloent-hi els acords amb Catalunya, la cooperació comercial entre Espanya i Catalunya, i la continuïtat dels règims reguladors a la regió".

Noticias relacionadas

contador