ep imagen del edificio de la bolsa de madrid
Eduardo Parra - Europa Press

La presència de dones a les societats cotitzades del mercat continu espanyol es va incrementar un 2,8% durant l'any 2019, fins a sumar 299 conselleres (31 més que a l'exercici precedent), xifra que suposa el 23,1% del total dels 1.295 membres existents als consells d'administració, segons es desprèn de l'informe d'Atrevia i IESE Business School presentat aquest dimarts, que constata que encara falten 349 conselleres per aconseguir la paritat.

Així, l'informe destaca que l'augment de l'últim any és el més positiu que es registra des que va començar aquest l'estudi (al 2015), però no acosta prou les dones als càrrecs amb funcions executives, i situa el continu en conjunt a set punts de complir la recomanació que recull el Codi de Bon Govern de la CNMV de comptar almenys amb un 30% de conselleres al 2020.

L'informe, que inclou la III Radiografia del mercat continu al complet i el VIII Informe de Dones a l'Ibex 35, i abarca 128 companyies, conclou que encara falten 349 conselleres perquè el continu arribi a la paritat: 104 en l'Ibex i 245 a la resta de cotitzades.

13 COTITZADES SENSE CAP CONSELLERA

L'estudi també revela que hi ha 13 empreses del mercat continu sense cap consellera (totes les de l'Ibex 35 en tenen com a mínim una) i 28 més que compten amb una única dona al seu consell, la qual cosa significa que encara al 2019 el 32% de les empreses del mercat continu tenia menys de dues dones als seus màxims òrgans decisoris.

Una altra dada concloent és que l'avanç de la dona en números absoluts i en pes relatiu als consells de les cotitzades no es tradueix en un augment de les funcions executives. De fet, només el 4% pertany a la tipologia de conselleres executives (4,03% en l'Ibex). En resum, el pes relatiu de les dones als Consells del continu s'estanca per sota del 24% per tercer any consecutiu (23,09% al 2019; 23,74% al 2018 i 23,66% al 2017).

Per sectors, les empreses de materials d'indústria i construcció són les més proclius a incorporar conselleres (ocupen el 6% dels llocs), seguides de les empreses de béns de consum (4,6%). El sector immobiliari és el que menys destaca a l'hora d'incorporar representació femenina, amb un 1,7% de dones als seients dels seus Consells.

Si l'anàlisi es realitza en funció de la mitjana de dones per empresa de cada sector, destaca el sector financer que, com l'any anterior, és el que més fomenta la presència femenina (3,2 dones per empresa), juntament amb les tecnològiques i energètiques (2,9 dones per empresa) i les de serveis de consum (2,4 dones). Les estan trigant més serien les societats de serveis immobiliaris, que de mitjana tenen 1,7 dones per empresa.

La radiografia de la situació és diferent si s'analitzen per separat les integrants de l'Ibex 35 i les 93 societats restants del continu. Al selectiu exerceixen 124 conselleres (el 27,25%) d'un total de 455 membres. A la resta d'empreses del continu hi ha 175 dones (el 20,83%) d'un total de 840 membres. Pel que fa a la mitjana de conselleres per empresa, l'Ibex en té 3,54, mentre que la resta del continu té només 2,19 conselleres.

Al mercat del continu, Adolfo Domínguez i Realia repeteixen per tercer any consecutiu assolint la paritat absoluta (50%), i ara se'ls afegeix Aperam, que aconsegueix aquesta mateixa equitat per primera vegada des de la posada en marxa d'aquest estudi. Dins de l'Ibex, totes les empreses que conformen el selectiu compten com a mínim amb una dona als seus consells; tres companyies tornen a ostentar sis conselleres (Iberdrola, Santander i CaixaBank) i 13 han augmentat la presència de dones.

L'informe, que porta per lema 'Les dones als Consells de les empreses cotitzades', ha estat presentat aquest dimarts a l'Associació de la Premsa de Madrid per la CEO i presidenta d'ATREVIA Espanya, Asunción Soriano, i la professora de l'IESE Núria Chinchilla, titular de la Càtedra Carmina Roca i Rafael Pich-Aguilera de Dona i Lideratge.

Segons el parer de la CEO i presidenta d'Atrevia España, Asun Soriano, "és esperançador comprovar que s'avança amb més decisió cap a la paritat, i que som cada vegada més a prop dels objectius desitjats; un resultat com el d'enguany encoratja en aquesta carrera de fons; no obstant això, no podem oblidar que encara queda molta feina per fer".

Per part seva, la professora Nuria Chinchilla ha destacat que "anem pel bon camí: si seguim en aquesta línia de creixement, d'aquí a un parell d'anys més arribarem a la xifra que ens vam proposar. Però cal continuar treballant perquè realment arribem a aquest 30% que recomana la CNMV. No podem perdre la bona trajectòria dels últims anys".

VIII INFORME DONES ALS CONSELLS DE L'IBEX 35

L'estudi també conclou que l'Ibex torna a ser la locomotora de la paritat. Durant l'últim any, el nombre total de seients als Consells de l'Ibex 35 ocupats per dones creix fins als 124 (eren 108 a l'exercici anterior), fent avançar la presència femenina en 3,5 punts, ja que no ha variat la grandària dels consells (455 seients).

Entre els símptomes de millora del selectiu, destaquen les 13 empreses que han augmentat la presència de dones el 2019. En contrast amb les vuit companyies que al 2018 superaven el 30% recomanat per la CNMV per a 2020, l'informe d'enguany en registra sis més que compleixen amb aquest propòsit, xifrant en 14 el total d'empreses que aconsegueixen la paritat desitjada.

No obstant això, les vuit companyies del selectiu que aconseguien l'objectiu recomanable del 40% proposat per la CNMV per a 2025, enguany es redueixen a tres: Iberdrola (42,9%), REE (41,7%) i Banc Santander (40%).

Tal com recull l'informe, les mateixes cinc conselleres executives que figuraven al 2018 repeteixen al 2019: Ana Botín (Santander), María Dolores Dancausa (Bankinter), Cristina Ruiz (Indra), María José Garcia Beat (Sabadell) i Vanisha Mittal (ArcelorMittal).

Pel que fa a les presidentes del Consell d'Administració, Ana Patricia Botín, presidenta del Santander, repeteix enguany com a única dona presidenta executiva d'una empresa de l'Ibex 35. Sobre les conselleres coordinadores independents de l'Ibex, el registre es redueix a Catalina Miñarro (ACS), Carmen Gómez de Barreda (REE), Ana Palacio (Enagás), i Teresa Garcíá-Milá (Banc Sabadell).

Noticias relacionadas

contador