ep los trabajadores de alcoa toman junto a sus familias la emblematica playa de as catedrais en
Carlos Castro - Europa Press

Aquest dimarts finalitza el termini del procés de consultes de l'acomiadament col·lectiu al qual seran sotmesos els més de 530 treballadors d'Alcoa a Lugo. Després de setmanes de negociacions, aquest dilluns s'han posat dues alternatives sobre la taula. Unes opcions que arriben després que Liberty House hagi mostrat el seu interès a adquirir el complex de A Marinha.

La favorita de Alcoa seria per dur a terme el ERE per a després inicar un procés de venda amb una condició molt clara, exigir "al comprador la creació d'una borsa d'ocupació en la qual tindrien prioritat d'incorporació els treballadors d'afectats per aquest acomiadament col·lectiu".

La segona proposta, segons fonts d'Europa Press, encara no estaria gaire desenvolupada, però consistiria en dur a terme un ERTO de suspensió de contractes fins al 31 de juliol de 2022.

En aquesta segona proposta, s'hibernarien de manera ordenada les cubes "en un període estimat de fins a 120 dies". Així mateix, s'iniciaria un procés de venda de la planta d'alumini de durada de fins a nou mesos, "de manera que, si es produeix la venda i el comprador torna a arrencar, Alcoa n'assumiria el cost fins a 35 milions de dòlars".

En aquest supòsit, si no es produís la venda, Alcoa mantindria l'ERTO i s'analitzaria l'evolució dels indicadors que afecten la planta per reprendre les cubes, en cas que es produís un canvi en les circumstàncies que permetés la viabilitat de la planta. "En cas contrari, no s'arrencarien i iniciaríem la negociació d'un acomiadament col·lectiu amb els representants dels treballadors", afirma.

Per tot això, Alcoa incideix en què la seva opció prioritària és executar ja l'ERO i aturar les cubes, perquè l'alternativa de l'ERTO "no respon a les causes estructurals que afecten la planta".

"No obstant això, hem valorat els plantejaments dels representants dels treballadors i de l'autoritat laboral i, amb l'ànim de poder concloure el present període de consultes amb acord demà, 4 d'agost, plantegem aquesta proposta que considerem que compleix amb les seves demandes, evitant els acomiadaments i mantenint la possibilitat de re-arrencar les cubes en el futur si es produís un canvi en les circumstàncies que permetés la seva viabilitat, així com desenvolupar un procés de venda competitiu i d'una durada adequada amb les degudes garanties per a tots", exposa Alcoa en relació amb la segona opció.

EL COMITÈ CRITICA L'"ENTESTAMENT" A PARAR LES CUBES

Per part seva, el president del comitè d'empresa, José Antonio Zan, ha criticat que Alcoa segueix "entossudit" amb parar les cubes, la qual cosa és una "línia vermella" per als treballadors.

En declaracions als mitjans de Lugo després de la penúltima trobada del període formal de consultes de l'ERO amb l'empresa --el dimarts serà l'últim--, Zan ha censurat l'"entestament" de Alcoa "quan hi ha una empresa que diu" que en "vuit setmanes acabaria el procés" de venda. Per això, li retreu a la multinacional estatunidenca que "l'única cosa que es busca és atacar la fàbrica".

Amb tot, els treballadors estan "expectants" per la reunió aquesta tarda de dilluns a Santiago amb representants de Liberty House, amb la finalitat que els exposin l'"abast" de la seva proposta i un pla de viabilitat amb pla energètic per a 10 anys. Considera "important" que aquest inversor "estigui posant concrecions de dates".

Mentrestant, el comitè d'empresa d'Alcoa San Cibrao intentarà que la multinacional "recapaciti" perquè no s'executin els acomiadaments que afectaran 1.000 ocupacions entre directes i indirectes.

Per a això, consideren que és crucial mantenir el 100% de la producció i veuen com a "solució més factible" esperar una setmana més sense executar els acomiadaments perquè es pugui arribar a un acord.

Noticias relacionadas

contador