josé bogas (ceo de endesa)
Alberto Sánchez - Bolsamanía

El gir verd d'Endesa i la inversió milionària en renovables tindrà la seva ‘cara b’. L'elèctrica controlada pel grup italià Enel (en posseeix el 70% de l'accionariat) no veu marge per elevar el seu dividend per sobre del 70% del seu benefici net a partir de 2022.

  • 17,14€
  • 0,32%

Actualment, la política de la companyia (per a 2019 i el 2020 en curs) estableix que el dividend ordinari per acció sigui igual al 100% del benefici ordinari net. De cara al futur, no obstant, haurà de pitjar el fre. El conseller delegat d'Endesa, José Bogas, va assumir a la presentació de resultats anuals que al 2021 aquest percentatge es quedarà al 80% i, al 2022, anirà a la baixa, fins al 70%. Un percentatge que es mantindrà a partir d'aquest exercici, segons indiquen des de la companyia.

De moment, a compte dels resultats de 2019, el seu consell d'administració va acordar al novembre un dividend brut de 0,70 euros per acció, que li va suposar un pagament de 741 milions d'euros a principis de gener. En total, portarà a la seva pròxima junta d'accionistes una retribució de 1,475 euros per títol amb càrrec als resultats de l'any 2019.

MEGAINVERSIÓ ‘VERDA’

Aquest gir en l'estratègia de retribució als seus accionistes és conseqüència dels plans d'inversió d'Endesa per als pròxims anys, que vol accelerar la seva aposta per les renovables. En concret, la seva matriu italiana va comunicar a finals d'any que Endesa destinarà 6.300 milions d'euros a noves inversions durant els pròxims tres exercicis.

El propi Bogas va justificar aquest dimarts aquesta estratègia d'inversió. El CEO d'Endesa va apuntar que, fa uns anys, els inversors reclamaven a l'elèctrica un megadividend. No obstant això, la companyia va optar per “un petit dividend extraordinari cada any”.

“Hem vist que es comencen a donar les condicions d'inversió, 1.700 milions”, va citar. “i hem elevat de manera tremenda aquest pla”, va justificar sobre els plans d'inversió prevists per la companyia. “Pensem compensar aquest ‘pay out’ inferior amb el creixement de l'empresa”, va resumir. És a dir, el creixement de la retribució anirà marcat per com avancin els plans de transformació renovable de la companyia.

Part d'aquesta transformació és el tancament de les plantes de carbó i les nuclears. Sobre aquestes últimes, Bogas va justificar que la deterioració no es reflecteixi als comptes fins que no quedi fixat un calendari definitiu sobre aquests tancaments, encara que l'apagada nuclear ja està marcada per a 2035.

Quant a les tèrmiques de carbó, que han perjudicat els seus resultats de 2019, Endesa encara està a l'espera de saber si mantindrà sota el seu control els drets de connexió a la xarxa elèctrica d'aquestes centrals, o bé si aquests sortiran a subhasta. El seu futur dependrà de les decisions que prengui el Ministeri per a la Transició Energètica i, davant aquesta incertesa, l'elèctrica reclama una ràpida resolució a Teresa Ribera.

Noticias relacionadas

contador