ep puerta de acceso de la sede de endesa en la calle de la ribera del loira madrid espana a 14 de
Eduardo Parra - Europa Press

El resultat net atribuït d'Endesa s'ha situat en 171 milions d'euros durant l'exercici de 2019, la qual cosa suposa una disminució del 87,9% respecte dels 1.417 milions d'euros obtinguts durant l'exercici de 2018.

  • 16,94€
  • -1,02%

La caiguda del resultat net es deu al registre comptable d'una deterioració neta de valor per un import total de 1.409 milions d'euros corresponent, d'una part, a la totalitat del valor net comptable dels actius de generació tèrmica peninsular de carbó (1.105 milions d'euros) i, d'altra banda, a les Unitats Generadores d'Efectiu (UGEs) dels Territoris No Peninsulars (TNP) (304 milions d'euros).

El resultat ordinari net, sense incloure els efectes de caràcter no recurrent, va passar de 1.562 milions d'euros al 2019, que suposa un augment del 3,4% respecte de l'exercici anterior.

Els ingressos de la companyia al 2019 van arribar als 20.158 milions, un 0,2% per sota dels 20.195 milions de 2018, i l'EBITDA va augmentar un 6%, fins als 3.841 milions, des dels 3.627 milions. Aquest augment es deu a la bona evolució del negoci liberalitzat, a l'estabilitat del negoci regulat i a l'èxit en l'esforç de contenció de costos, ha dit la companyia.

L'EBIT va baixar un 80% principalment a causa d'aquesta deterioració del valor dels actius.

PER SOBRE D'OBJECTIUS MALGRAT LES ADVERSITATS

Endesa ha precisat que ha tancat l'exercici 2019 per sobre dels objectius anunciats al mercat dins el marc del seu Pla Estratègic. "La bona gestió del mercat liberalitzat, en un entorn complicat, tant en el negoci d'electricitat com en el de gas, continua sent el factor clau d'aquests bons resultats; a això s'hi suma l'estabilitat del mercat regulat i l'èxit en l'esforç de contenció de costos", ha recalcat.

L'energètica ha subratllat que durant l'exercici s'ha produït una caiguda significativa en la demanda d'energia elèctrica (-2,7% en termes ajustats) a conseqüència de les altes temperatures del període i de l'impacte de l'alentiment de l'economia sobre el consum energètic de les grans empreses.

A més, s'ha registrat un increment del preu dels drets de CO₂, una caiguda significativa del preu del gas, un increment de la producció renovable i un augment de les importacions, la qual cosa ha portat al fet que les centrals de carbó peninsulars hagin sofert una important falta de competitivitat, que els ha exclòs del mercat. Per aquest motiu, i davant la clara absència de perspectives de millora en el futur, la companyia va anunciar al setembre la decisió de promoure la discontinuïtat de l'activitat d'aquestes centrals, i va presentar al desembre la sol·licitud de tancament de les centrals de carbó importat, que se suma a la que ja s'havia realitzat sobre les centrals de carbó nacional.

A això s'hi afegeix que el càlcul de la retribució de les centrals dels territoris extra-peninsulars (que està regulat) per al període 2020-2025 ha sofert una disminució significativa, de manera que ha estat necessari realitzar també un ajust comptable en aquestes.

A conseqüència d'aquest conjunt de circumstàncies, Endesa ha presentat una deterioració comptable dels seus actius que ha pujat fins a 1.873 milions d'euros (1.469 milions d'euros de les centrals de carbó i 404 milions de les centrals extra-peninsulars), amb aquest impacte sobre el resultat net de 1.409 milions d'euros.

El cash flow operatiu d'Endesa ha estat de 3.181 milions d'euros al 2019, és a dir, un 31% més elevat que el de 2018, un rècord històric, causat, principalment, pels resultats superiors de l'exercici i a la millora "molt rellevant" del capital circulant.

El deute financer net ha augmentat en 607 milions d'euros fins als 6.377 milions d'euros, respecte a la registrada el 31 de desembre de 2018. Això ha estat conseqüència de diversos factors, entre els quals destaquen l'impacte de l'entrada en vigor de la NIIF 16, les inversions realitzades per al desenvolupament de nous parcs de generació renovable, i el pagament del dividend amb càrrec als resultats de 2018.

DIVIDEND

El Consell d'Administració d'Endesa va acordar al novembre distribuir als seus accionistes un dividend a compte dels resultats de l'exercici 2019 per un import brut de 0,70 euros per acció, el pagament de la qual ha suposat un desemborsament de 741 milions d'euros, i es va fer efectiu el 2 de gener de 2020.

Igualment, la proposta d'aplicació del resultat de l'exercici 2019 que presentarà el Consell d'Administració d'Endesa per a l'aprovació de la Junta General d'Accionistes serà la distribució als seus accionistes d'un dividend total per un import brut de 1,475 euros per acció.

En conjunt, la proposta de dividend suposa un increment del 3% sobre el dividend amb càrrec als resultats de 2018.

Tenint en compte el dividend abonat al 2019 amb càrrec als resultats de 2018, i la revaloració del preu de l'acció aquest any, el retorn per als accionistes ha estat d'un 25,3%.

La política de dividends de la companyia per als exercicis 2019-2020 estableix que el dividend ordinari per acció que s'acordi repartir amb càrrec a aquests exercicis serà igual al 100% del benefici ordinari net atribuït a la societat dominant en els comptes anuals consolidats del grup. Per això, les deterioracions comptables anteriorment esmentades no tenen impacte en la retribució a l'accionista, a través del dividend amb càrrec als resultats de 2019.

Noticias relacionadas

contador