ep economia- ence financiacompra90 deplanta termosolarpuertollan
ENCE

Ence és de nou el pitjor valor de l'IBEX aquest dimecres. La companyia es deixa un 4% i ha marcat nous mínims anuals als 3,728 euros. La paperera no aconsegueix aixecar cap per molt que els analistes fonamentals li donin el seu suport. Com us vam explicar, cap d'ells recomana vendre actualment, segons FactSet, mentre que diversos han millorat recomanació o iniciat la seva cobertura recentment amb un consell positiu.

Renta 4 i Sabadell anunciaven recentment un inici de cobertura (amb sobreponderar) i una millora (fins a comprar) sobre Ence, respectivament. Segons els analistes de la companyia d'inversió, Ence ha descomptat àmpliament el pitjor escenari possible respecte a la situació que està vivint amb la concessió de la seva planta de Pontevedra.

"Ence constitueix un valor amb bones perspectives de creixement i creació de valor, tant en el negoci de cel·lulosa com de producció renovable, que s'ha vist excessivament penalitzat per la incertesa jurídica i la caiguda dels preus de la cel·lulosa. Pensem que ja ha cotitzat el pitjor escenari possible, i el més probable implica una important revaloració", explicaven la setmana passada des de Renta 4.

Pel que fa a Sabadell, creuen que hi haurà pròrroga en la concessió de Pontevedra fins al 2033 i consideren que la companyia té potencial després dels forts descensos registrats l'any (-30%) i atès que ha descomptat ja aquest pitjor escenari possible.

Malgrat totes aquestes recomanacions, Ence segueix caient principalment per tot el que ha passat a Pontevedra. El 2016, sota el govern popular, la paperera va obtenir una pròrroga de la concessió dels terrenys a la ria de Pontevedra on s'ubica la seva planta. Aquest termini addicional s'estenia el permís concedit el 1958 a altres 60 anys, fins al 2076. Però la pròrroga no va agradar ni a l'Ajuntament de Pontevedra ni a altres actors socials com l'Associació Pola Defensa da Ria (APDR) i Greenpeace, i la paperera s'enfronta des de llavors diversos recursos en contra de l'activitat de la seva biofàbrica i del dany mediambiental que causa.

A mitjans de març, la situació va donar un gir de 180 graus. L'Advocacia de l'Estat va adoptar un "inesperat canvi de criteri" -com el va definir Ence llavors-, i va optar per aplanar en un dels processos oberts davant l'Audiència Nacional, evitant defensar com havia fet fins a la data que la concessió de la pròrroga era legal. A mitjans d'abril, l'Audiència va decidir seguir amb el procés iniciat pel Concello de Pontevedra tot i l'aplanament de l'Estat, decisió que Ence va valorar de forma positiva, ja que suposa que la companyia pugui seguir exposant els seus arguments i defensant la seva postura.

La paperera ha transmès al mercat la seva intenció de barallar, fins a l'última instància judicial possible, per la concessió a Pontevedra. Tot i així, ja ha calculat que, el pitjor escenari -si no hi ha èxit en tribunals i cal tancar la planta-, li costaria 185 milions d'euros. Però aquest escenari està encara lluny, ja que consideren que podran operar la planta, almenys, fins al 2033 i aprofitar el temps per reorganitzar el negoci i mitigar el cop.

Noticias relacionadas

contador