• Foment del Treball, Pimec, CCOO i UGT demanen a les forces polítiques catalanes estabilitat política i jurídica
ep inigo urkullu recibequim torrapalacioajuria eneavitoria
H.Bilbao/EUROPA PRESS

El dia de la marmota que viu la política catalana, amb una nova escalada de tensió entre els Executius central i autonòmic per la celebració del Consell de Ministres del 21 de desembre a Barcelona, ​​ha tornat a posar l'empresariat català en alerta. A més de Foment del Treball, Pimec i entitats com Empresaris de Catalunya, en aquesta ocasió els sindicats també han alçat la seva veu per reivindicar seguretat jurídica, estabilitat política i cohesió social al president de la Generalitat, Quim Torra.

Temen des dels sectors del teixit productiu català una nova escalada de violència i disturbis a la capital catalana que recordi a l'esdevingut durant el referèndum il·legal de l'1-O i les jornades posteriors. "Estem atemorits", es queixa el president d’Empresaris de Catalunya, Josep Bou. Des d'aquesta associació tenen por que la capital catalana "quedi tan tocada com el tercer trimestre de l'any passat", si en plena campanya nadalenca es repeteixen els episodis de finals de 2017, ja que "amenacen de ple la recuperació i bona marxa dels negocis a la Ciutat Comtal".

Per aquest motiu demanen a l'Estat "prendre accions per combatre la deslleialtat mostrada pel Govern de Catalunya", un clima de desafiament constant al Govern de Pedro Sánchez al qual la invocació de la 'via eslovena' per part de Torra és "un exemple més", prossegueix Bou. I veuen insuficient la celebració del penúltim Consell de Ministres de l'any a la capital catalana. Posa l'accent també el propietari de les fleques Bou sobre què els Mossos d'Esquadra són perfectament capaços de combatre l'acció dels Comitès de Defensa de la República (CDR), que han tallat autopistes i vies principals aquest cap de setmana.

Els empresaris temen que la capital catalana "quedi tan tocada com el tercer trimestre de l'any passat", si en plena campanya nadalenca es repeteixen els episodis de finals de 2017

Aquestes actuacions i la falta de contundència de la policia catalana per frenar-les ha desencadenat l'enèsima crisi entre les administracions central i autonòmica i ha tornat a agitar el fantasma d'una presa de control de la regió. L'Executiu de Pedro Sánchez ha amenaçat amb la intervenció dels Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat a Catalunya si es repeteixen les protestes i ha acusat el de Torra de "desistiment de funcions amb conseqüències tant de caràcter econòmic i social com per a la seguretat pública".

La màniga ampla del president de la Generalitat amb els CDR també incomoda la patronal catalana, Foment del Treball. El seu nou president, Josep Sánchez Llibre, ha situat com a punta de llança del seu mandat la repatriació de les més de 3.000 empreses que van abandonar Catalunya l'any passat. Per a això, s'ha proposat generar un clima polític "sense tensions i donar tranquil·litat jurídica", segons ell mateix ha explicat. I les noves accions dels independentistes més radicals, mentre el Govern mira cap a l'altre costat incomoden la patronal, que veu com la societat torna a tensar-se.

Per aquest motiu, al costat dels sindicats CCOO i UGT han reclamat "estabilitat política, econòmica i social" i s'han compromès a treballar conjuntament. L'objectiu que perseguiran a través de reunions de treball amb interlocutors de l'administració pública, des d'aquest mes de gener, és promoure un missatge de confiança a empresaris, inversors i treballadors.

El president de Pimec, Josep González, ha alertat, per la seva banda, que l’"escalada de declaracions" fetes als últims dies per diferents representants polítics pot acabar afectant l'estabilitat econòmica de Catalunya, a més de dificultar un acord entre Catalunya i el resta d'Espanya.

APROVAR PRESSUPOSTOS, LA RECEPTA DELS EMPRESARIS

González ha reiterat la necessitat d'aprovar els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE), a més dels de la Generalitat, com a "factor d'estabilitat econòmica i política". L'associació que defensa els interessos de les demanes a Catalunya també insisteix, entre les seves reivindicacions, en què es reverteixi el Decret Llei que es va aprovar després del referèndum de l'1 d'octubre de l'any passat i que va facilitar el trasllat de les seus socials de les empreses fora de Catalunya.

Foment del Treball i els sindicats apunten a la mateixa direcció i centraran els seus esforços en aconseguir que les forces polítiques del Govern català aprovin els pressupostos al Parlament, segons han informat en un comunicat.

155 SÍ, 155 NO

Sobre la possibilitat de tornar aplicar l'article 155, González no considera que es donin les condicions per a això i ha demanat responsabilitat a tots els polítics per dialogar i prevenir-ho: "Aplicat amb raó o sense raó seria un senyal de crisi".

Bou, en canvi, demana tallar-ho en sec i "governar bé Catalunya mitjançant una aplicació de l'Article 155 de la Constitució 'sine die', com l'única fórmula perquè "tornin les empreses i els inversors".

contador