ep archivo   varios camiones participan en una marcha convocada desde el poligono de raos hasta el 20221104184704
Juan Manuel Serrano Arce - Europa Press - Archivo

Amb un 86% dels vots, la Plataforma Nacional en Defensa del Sector del Transport ha secundat convocar una nova aturada indefinida que començarà des de diumenge a la mitjanit. Els transportistes consideren que els carregadors incompleixen la llei de costos, el decret del transport que es va pactar amb el sector i que garantia que no es pogués treballar a pèrdues.

"L'Administració ha de reaccionar ràpid i afrontar el que ha de venir", ha afirmat Manuel Hernández, president de la plataforma, xifrant entre 200 i 250 les empreses que es veuen obligades a tancar cada mes.

Per part del Govern, la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, ha assegurat que "s'han complert tots els acords aconseguits amb el sector del transport". En cas que hi hagi situacions en què no es compleixi, ha assenyalat que "és absolutament imprescindible que es denunciï perquè la Inspecció pugui realitzar la seva feina i imposar sancions que poden arribar fins als 4.000 euros".

Mentrestant, el president de l'Executiu, Pedro Sánchez, ha ofert diàleg per "reconduir" els "petits desajustos" que hi puguin haver.

Cal recordar que aquesta organització ja va organitzar una aturada el març passat que es va allargar durant 20 dies.

ATURADA QUE "PERJUDICARÀ EL SECTOR"

Des de la Confederació Espanyola de Transport de Mercaderies (CETM) ha emplaçat els transportistes a exigir el compliment de la normativa i demana que evitin una aturada que perjudicarà el sector i el conjunt de la població espanyola.

"Aquells que decideixin parar, o als que no els quedi més remei que fer-ho per no superar els límits de facturació del sistema de mòduls (125.000 euros/any), estan al seu dret, però no poden oblidar que han de respectar la decisió dels altres i no imposar-los que parin els seus camions sota amenaces, coaccions i piquets que deixen de ser informatius", apunten en un comunicat.

Recorda que des de Plataforma Nacional en Defensa del Sector del Transport "van celebrar com un triomf l'aprovació de la Llei de la Cadena de Transport i, ara, volen abocar-nos a una altra aturada, de manera que això suposa per al sector, tot i sabent que la seva principal petició és inviable jurídicament, és un desvergonyiment que s'intenti enganyar els transportistes i que els facin creure que l'única solució és la de paralitzar els camions, posant damunt la taula missatges populistes i arguments enganyosos, ja que no es poden establir tarifes mínimes, tal com ha recordat en nombroses ocasions la Comissió Nacional de la Competència”.

La CETM reconeix que “encara queda molt per fer”. "Sense anar més lluny, la Llei de la Cadena de Transport no recull aspectes que, tal com vam advertir a l'anterior aturada les associacions que formem part del CNTC, són fonamentals, com la limitació de la subcontractació". Però “estem mantenint reunions per posar en marxa aquestes qüestions”. "La via del diàleg amb el Govern està donant els seus fruits, encara que les negociacions siguin costoses i costi temps, però hem de recordar que hi ha aspectes que cal estudiar i no podem pretendre que, de la nit al dia i sota l'amenaça d'una aturada, el resultat sigui l'oportú”, diuen.

contador