• Els autònoms que vulguin repartir la paqueteria podran subscriure i anar rebent encàrrecs en funció de la seva disponibilitat
amazon-et-microsoft-en-discussions-avec-here

Amazon segueix fent història, per bé i per mal. El gegant del comerç electrònic va registrar durant el Cyber ​​Monday celebrat aquest dilluns la seva millor jornada de vendes des del seu naixement, tal com va assegurar en un comunicat, encara que sense donar xifres, i durant els últims dies ha aprofitat per anunciar nous serveis a Espanya, com Amazon Lockers, les taquilles de recollida de comandes, i Amazon Flex, un sistema de repartiment de paqueteria centrat en treballadors autònoms. Aquest últim ha desencadenat la polèmica fins al punt d’'enfrontar' la companyia amb els sindicats.

  • 179,22$
  • -1,14%
Amazon busca repartidors autònoms amb vehicle propi disposats a repartir paquets de l'empresa, als quals pagarà 14 euros l'hora

I és que aquestes organitzacions no veuen amb bons ulls la proposta d'Amazon. El programa Flex, segons explicava la pròpia companyia fa uns dies, ofereix als autònoms que vulguin repartir la paqueteria de les seves comandes la possibilitat de subscriure a aquest servei per anar rebent encàrrecs en funció de la seva disponibilitat horària i de zona. Com a condicions, el gegant del comerç en línia, que de moment posarà en marxa el servei únicament a Madrid i València, només demana ser major de 18 anys, tenir un carnet de conduir vàlid i espanyol, un cotxe de mida mitjana, com una berlina de quatre portes o un vehicle similar i descarregar l'aplicació Amazon Flex per poder començar a rebre encàrrecs.

D'aquesta manera, l'empresa passarà a lliurar part dels seus paquets a través de "col·laboradors" autònoms, en comptes de fer-ho amb els seus propis empleats. Amazon busca repartidors autònoms amb vehicle propi disposats a repartir paquets de l'empresa, que es facin càrrec de les seves pròpies cotitzacions, i als quals pagarà 14 euros l'hora, tal com asseguren a la seva pàgina web. "Rep fins a 28 euros per cada bloc de dues hores", convida la companyia, una proposta que ha desencadenat les crítiques.

Concretament, dels sindicats, que carreguen contra Amazon per pretendre 'uberitzar' el servei de lliurament de paqueteria. Aquest terme va néixer a partir del nom de l'empresa Uber, que va provocar un autèntic vendaval al món del transport de viatgers mitjançant la seva app, i que ara es pren com a exemple per definir casos similars en altres àmbits. El terme 'uberització' de la feina fa referència a l'externalització dels empleats, que realitzen les seves tasques sota demanda mitjançant una aplicació mòbil, d'una manera tan flexible. I això és el que, segons els sindicats, vol fer ara Amazon amb el seu programa Flex, que ja està en marxa als EUA i al Regne Unit.

La Unió de Professionals i Treballadors Autònoms (UPTA), una de les organitzacions més representatives entre els treballadors autònoms, ha estat de les primeres en sortir a denunciar els 'desavantatges' del nou sistema de repartiment d'Amazon, el qual defineix com "tauró del mercat de les compres per Internet". Segons la seva opinió, el programa Amazon Flex és "un insult a la legislació vigent en l'ordenament del transport de mercaderies fraccionades" perquè la companyia "tracta de captar autònoms que desenvolupen activitats econòmiques no relacionades amb el sector de repartiment de mercaderies" perquè realitzin aquestes tasques.

"Tenir l’abrivament de plantejar un repartiment professionalitzat en un vehicle sense les condicions exigides i els permisos necessaris per poder realitzar-lo és, simplement, saltar-se totes les normes escrites en aquest tipus d'activitat", assenyala UPTA en una nota, en què denuncia que Amazon faci ús d'una "perfecta posada en escena" i s'aprofiti del "gran reclam mediàtic" que té per posar en marxa aquest negoci a Espanya.

Segons el parer d'Eduardo Abad, secretari general d'UPTA, el que pretén Amazon és "trencar el sostre dels preus de repartiment", una pràctica coneguda com 'dumping'. El seu objectiu, diu, és "rebaixar el preu del transport per sota fins i tot del seu preu de cost, amb la fi immediata d'eliminar empreses competidores al sector". Recorda que el gegant de la venda en línia té una empresa pròpia de transport de mercaderies i distribució, que funciona amb el sistema de contractació d'autònoms, per la qual cosa afirma que Amazon Flex no té sentit si no és que es pretengui una mena d’'esclavització' dels repartidors.

El programa Flex d'Amazon ja està en marxa als EUA i al Regne Unit. A Espanya només estarà disponible a Madrid i València

"No es pot continuar amb la precarització de les condicions de treball del nostre col·lectiu, subjecte a jornades interminables, sense drets i sense el compliment estricte de les lleis que ens són d'aplicació", denuncia aquest sindicat.

RISCOS PER ALS AUTÒNOMS

UPTA assenyala que amb Amazon Flex al col·lectiu d'autònoms que reparteixen mercaderies "se'ls obre la possibilitat d'augmentar el seu rendiment econòmic", cosa que creu que podria tenir cert sentit. Tot i això, assegura que es crearia una "situació de tremenda exposició al risc d'accidents", ja que les jornades de treball d'aquests autònoms "serien inassumibles" per la seva durada.

Una afirmació amb la qual coincideix el sindicat UGT, que s'ha fet ressò d'aquest comunicat de la Unió de Professionals i Treballadors Autònoms, penjant-lo íntegre al seu web. S’hi afirma també que Amazon "pretén precaritzar el sector utilitzant el sistema del pal i la pastanaga, tractant d'aprofitar l'actual situació econòmica per la qual travessen milers d'autònoms i famílies", força complicada, per aprofitar-se'n i treure rèdit oferint aquests treballs per hores. Afirma que "aquesta iniciativa ha d'amagar una maniobra de més calat que la simple pretensió de tenir cobertes les seves necessitats de repartiment", tot i que UPTA ni tan sols dóna pistes sobre què podria ser.

Noticias relacionadas

contador