dividendoscb2

Els repartiments de dividends a tot el món van créixer un 9,3% en el conjunt de 2018, fins a arribar a una xifra rècord d’1,37 bilions de dòlars (1,2 bilions d'euros), segons es reflecteix al Janus Henderson Global Dividend Index, mentre que a Espanya van augmentar un 7,1% i es van situar als 24.400 milions de dòlars (21.550 milions d'euros).

La companyia ha explicat que els resultats de la major part dels dividends europeus van experimentar una alça per la "fortalesa de l'euro durant el segon trimestre", que és un període "decisiu" pel que fa a repartiments de dividends.

En concret, segons ha enumerat Janus Henderson, Banc Santander va elevar el seu repartiment en dòlars en gairebé un 5%, mentre que Telefónica va deixar intacte la seva distribució a accionistes. Així mateix, la companyia internacional ha destacat que diverses companyies del mercat espanyol van exhibir alces de dos dígits.

A nivell mundial, el 90% de les empreses van augmentar els seus repartiments o els van mantenir al mateix nivell. Així mateix, un total de 13 països van distribuir uns dividends rècord, incloent-hi el Japó, Estats Units, Canadà, Alemanya o Rússia.

El creixement subjacent, que elimina del càlcul els repartiments extraordinaris o els efectes del tipus de canvi, es va situar al 8,5% a nivell mundial. No obstant això, l'impacte del canvi de divises és "insignificant" segons Janus Henderson, que ha subratllat que només ha representat 0,9 punts percentuals de l'expansió total del un 87,3% que han experimentat els dividends des de 2009.

"Aquesta solidesa respon a una sèrie de factors, com la normalització del repartiment de dividends per part de les empreses als sectors miner, petrolier i bancari després d'un període de dividends reduïts o nuls, mentre que algunes de les empreses tecnològiques de major rellevància estan adoptant de forma creixent una cultura de remuneració a l'accionista", ha explicat el responsable de renda variable global de Janus Henderson, Ben Lofthouse.

CREIXEMENT PER REGIONS

Entre gener i desembre, les empreses d'Amèrica del Nord van repartir una remuneració als accionistes de 509.900 milions de dòlars (450.321 milions d'euros), un 7,2% més que durant l'exercici precedent, mentre que les empreses d'Europa (excloent-ne el Regne Unit), van repartir 256.100 milions de dòlars (226.176 milions d'euros) en dividends, un 13,8% més.

En tercer lloc es van situar les companyies radicades a la regió d'Àsia-Pacífic (excloent-ne el Japó), que van repartir 150.000 milions de dòlars (132.473 milions d'euros), un 6% més, seguides de les empreses dels mercats emergents, que van distribuir 120.900 milions de dòlars (106.773 milions d'euros), xifra que representa una alça del 16,8%.

En penúltim lloc van estar les empreses localitzades al Regne Unit, amb uns dividends per valor de 99.500 milions de dòlars (87.870 milions d'euros), un 4% més. Tanca la llista el Japó on les empreses van repartir 79.100 milions de dòlars (69.854 milions d'euros), xifra que es correspon amb una alça del 13%.

De cara a 2019, Janus Henderson estima que el creixement dels dividends serà del 3,3%, de manera que al tancament d'aquest any s'hauran repartit 1,414 bilions de dòlars (1,24 bilions d'euros) en remuneracions a accionistes.

"Les previsions de beneficis empresarials han caigut, atès que les perspectives econòmiques mundials s'han revisat a la baixa, tot i que bona part dels analistes segueix esperant que les empreses registrin un creixement dels beneficis positiu el 2019", ha postil·lat Lofthouse.

Noticias relacionadas

contador