• Si Unicaja salta al parquet a millor preu de la seva banda orientativa, això suposaria una valoració de 0,5 vegades el seu valor comptable
  • Unicaja s'estrena aquest divendres en un moment no massa favorable per a les entitats mitjanes
unicaja azuga
Archivo / Bolsamanía

Unicaja surt a borsa aquest divendres i ho fa pressionat per tots els flancs. Per si la resolució de Popular o la prohibició de les posicions curtes en Liberbank no fossin suficients, el mes acaba amb el rescat públic de dos bancs italians. Tot plegat genera un 'caldo de cultiu' de dubtes al voltant del sector bancari a Europa gens propici per a estrenes borsaris.

Són els bancs menys grans els que estan sent qüestionats. Les considerades entitats mitjanes o bancs regionals estan en el punt de mira i hi ha qui comença a pensar ja en quin serà el següent

Són els bancs menys grans, a més, els que estan sent qüestionats. Les considerades entitats mitjanes o bancs regionals (com els intervinguts Popolare di Vicenza i Veneto Banca) estan en el punt de mira i hi ha qui comença a pensar ja en quin serà el següent. Les borses, mentrestant, s'ho prenen amb relativa calma potser perquè tenen assumit -i descomptat- que la situació del sector financer a Europa ni és tan bona ni està tan sanejada com s'ha tractat de reflectir.

Els bancs són protagonistes aquest dimarts a la publicació de les condicions de la integració entre Bankia i BMN. L'entitat presidida per José Ignacio Goirigolzarri pagarà 825 milions d'euros per BMN, fet que suposa valorar aquest últim a 0,41 vegades el seu valor en llibres. Aquesta valoració de 0,4 vegades el seu valor comptable implica un nou element afegit de pressió per Unicaja. El preu definitiu de la seva sortida a borsa es coneixerà demà, dimecres (a última hora), o dijous al matí, però el preu més baix de la banda orientativa (1,10 euros) ja suposa valorar Unicaja 0,5 vegades el seu valor comptable.

Abans de conèixer la quantitat oferta per BMN, els analistes ja en tenien prou clar que el preu de sortida a borsa d'Unicaja acabarà fixant-se en la part baixa de la banda orientativa (el preu superior d'aquesta banda es troba als 1,40 euros) pel complicat context. La publicació de les condicions de la integració Bankia-BMN reafirma la idea que, efectivament, la valoració d'aquest tipus de bancs mitjans seria entre les 0,35 vegades el seu valor en llibres (cas de Liberbank) i els 0,5 vegades el seu valor en llibres. "No sé en quina situació es troba Banc Mare Nostrum pel que fa a morositat... com per comparar amb Unicaja. Però sí que puc dir que Unicaja està millor que Liberbank, que cotitza a 0,35 vegades el seu valor en llibres", assenyala Nicolás López , director d'anàlisi de MG Valors, que afegeix que una valoració a la part baixa de la banda seria raonable. Sense voler entrar en estimacions sobre el preu de sortida, Ramon Forcada, director d'anàlisi de Bankinter, és positiu respecte a l'estrena d'Unicaja i considera que l'entitat va a complir els seus deures i amb les expectatives.

Els analistes també avisen que Unicaja és una opció d'inversió arriscada, un banc que, evidentment, s'allunya del que són Santander o BBVA i que surt a borsa en un moment complicat per a les entitats del seu perfil. L'OPS (oferta pública de subscripció), per fins al 40,4% del capital de l'entitat, va dirigida a inversors institucionals per la qual cosa els minoritaris interessats no podran entrar al banc fins que comenci a cotitzar.

Noticias relacionadas

contador