• Els analistes de Bankinter consideren que el preu és raonable per la seva grandària
  • La Fundació Unicaja reduirà la seva participació actual el 86% després de la venda del 40%
Manuel Azuaga Unicaja
Manuel Azuaga, president d'Unicaja

Unicaja pretén arribar a una valoració borsària superior a la de Banc Popular amb la seva sortida a borsa. El banc presidit per Emilio Saracho val 2.100 milions d'euros en aquests moments, mentre el banc andalús presidit per Manuel Azuaga busca arribar a un valor de 2.500 milions d'euros.

Els experts de Bankinter assenyalen que aquesta valoració de 2.500 milions pel 100% de l'entitat suposa un múltiple de 0,85 vegades el seu valor en llibres. En la seva opinió, és "un múltiple raonable, ja que es troba en el rang baix dels bancs domèstics cotitzats".

El banc comparable que cotitza en borsa seria Liberbank, que cotitza a un múltiple de 0,45 vegades el seu valor en llibres. No obstant això, des de Bankinter comenten que "Unicaja presenta un bon binomi rendibilitat/risc en relació a Liberbank" a causa de diversos factors, com "una gran" rendibilitat sobre recursos propis (ROE - Return On Equity), que és del 7,2% , enfront del 5% de Liberbank.

A més, la taxa de mora d'Unicaja és del 9,8%, enfront del 13% de Liberbank. D'altra banda, Unicaja compta amb un volum d'actius molt més gran, 56.000 milions d'euros enfront dels 39.000 milions de Liberbank.

Bankinter afegeix que la venda del 40% del capital servirà perquè la Fundació Unicaja redueixi de manera important la seva participació actual del 86,7%, ja que "la Llei de Caixes estableix que les fundacions bancàries hauran de reduir la seva participació en els bancs controlats (antigues caixes) per sota del 50,0% per evitar així la construcció d’un fons de reserva".

DETALLS DE L'OPERACIÓ

L'entitat ha comunicat a la CNMV la seva intenció de realitzar una oferta de subscripció d'accions dirigida a inversors qualificats. L'oferta consistirà en 625.000.000 accions de nova emissió de la companyia a inversors institucionals que representaran el 40,4% del capital social de la companyia immediatament després de l'oferta i assumint que no s'exerceixi l'opció de sobresubscripció.

La intenció de la companyia és "utilitzar els fons nets de la venda de les accions de l'oferta per reforçar la seva posició de capital després del reemborsament total dels CoCos FROB per un import de 604 milions d'euros, finançar l'adquisició de la participació del FROB en EspañaDuero per 62 milions d'euros, i per a finalitats corporatius generals", informa al seu fet rellevant.

Unicaja considera que amb aquesta sortida a borsa aconseguirà "un millor accés als mercats de capitals (fins i tot els instruments de deute), la qual cosa podria facilitar l'obtenció de finançament a menor cost i proporcionarà liquiditat als actuals accionistes minoritaris de la companyia", s'indica.

L'entitat pretén sol·licitar l'admissió a negociació oficial a les Borses de Valors de Madrid, Barcelona, ​​Bilbao i València, així com la inclusió al Sistema d'Interconnexió Borsària de la totalitat de les accions ordinàries representatives del seu capital social. L’admissió prevista requereix l'aprovació del fullet per la CNMV. Aquest procés d'aprovació està en curs.

ANDALUSIA I CASTELLA I LLEÓ, ELS SEUS FEUS

Unicaja té una gran implantació a Andalusia i Castella i Lleó, després de l’adquisició el 2014 d’EspañaDuero (entitat que va heretar el negoci bancari de la fusió de Caja España i Caja Duero). El principal accionista del banc és la Fundació Bancària Unicaja, que controla el 86,7% del capital. Quant als accionistes minoritaris, el 13,3% d'Unicaja Banc el posseeixen inversors privats, amb un 4,5% d'inversors minoristes i un 8,8% d'inversors institucionals.

El banc minorista espanyol compta amb 56.000 milions d'euros d'actius. Unicaja Banc compta amb 1.259 sucursals i més de 3,1 milions de clients. L'any 2016 Unicaja Banc va registrar un benefici net atribuïble als seus accionistes igual a 142.100.000 d'euros i, durant el primer trimestre de 2017, aquesta dada es va situar als 52,0 milions d'euros. El 2016 la seva rendibilitat va arribar al 4,9% i durant els tres primers mesos d'aquest any va registrar un 7,2% (anualitzat).

Segons informava la companyia a finals del primer trimestre, Unicaja tenia un actiu total de 55.989.000 d'euros i 33.369.000 d'euros en crèdit a la clientela (net), 45.332.000 d'euros en dipòsits de clients i 2.922.000 d'euros en fons propis.

Noticias relacionadas

contador