ep archivo   pop up shein maremagnum
MAREMAGNUM - Archivo

"El creixement implacable de Shein deixa poc a la competència", assenyalen els analistes de Bank of America, que creuen que més enllà dels obstacles macroeconòmics actuals, la companyia xinesa "és la major amenaça del sector", particularment per a Boohoo Assos, "cosa que podria posar en risc el valor a llarg termini d'aquests dos grups". També per a Inditex o Zalando.

Pel que fa al model de negoci, l'informe de l'entitat comenta que la cadena de subministrament a la Xina, combinada amb els dissenys basats en dades, permet preus baixos, una gran oferta i un termini de lliurament ràpid. De fet, mentre el model de Zara és "ràpid, barat i a la moda", el de Shein és "més ràpid, més barat i més modern".

Shein comptava amb una valoració, a l'octubre del 2022, d'entre 65.000 i 85.000 milions de dòlars, segons els informes, xifra que suposa 10 vegades més que Zalando, Asos i Boohoo junts i per sobre d'Inditex. Calculen que la companyia de la Xina hauria d'assolir els 30.000 milions de dòlars de gross merchandise value (VGM) per convertir-se en el major minorista de moda a nivell mundial.

"Això significaria que hauria trigat tres anys a passar de 3.000 a 30.000 milions de dòlars de volum de negoci, enfront dels 20 anys d'Inditex", destaca Bank of America, que afegeixen que Shein segueix guanyant quota de mercat, amb un creixement del 50% el 2022, mentre que els seus homòlegs en línia europeus ja no creixen.

I queda més per venir. Shein està obrint centres de distribució a Amèrica i Europa. "Això podria abordar una de les seves debilitats clau, el temps de lliurament de 10 a 14 dies, i augmentar la pressió sobre els companys". A més, està apostant per la presència física, amb la recent obertura de la primera botiga permanent al Japó.

LA POSSIBLE SORTIDA A BORSA PODRIA FINANÇAR MAJOR CREIXEMENT

"Una possible sortida a borsa podria finançar un creixement més ràpid", diuen els experts de Bank of America. Tot i això, l'empresa xinesa es pot trobar amb un revés: les possibles males pràctiques. "La premsa assenyala regularment les possibles males pràctiques de Shein, com ara el pagament als treballadors de 3 penics per penyora o l'ús de cotó de Xinjiang".

Si fos cert, "això podria posar Shein en risc de ser prohibida pel govern, limitar l'interès dels inversors per una potencial sortida a borsa i provocar el boicot dels consumidors", consideren.

CORRECCIONS AL MERCAT 'FAST FASHION'

D'altra banda, el mercat de la moda ràpida (fast fashion) està experimentant "fortes correccions enmig de l'alentiment econòmic, l'augment dels costos, la revisió dels pressupostos de les llars així com el canvi dels hàbits postpandèmia", recull una anàlisi d'eToro. Gabriel Debach, analista de mercats, opina que "la incertesa serà la nota predominant el 2023, almenys d'acord amb les diferents perspectives de les empreses, a causa d'un entorn macroeconòmic inestable".

Explica que el mínim comú denominador que s'observa entre les diferents empreses analitzades (Inditex, H&M, Asos i Zalando) és l'augment relatiu de les existències, "que repercuteix negativament al flux de caixa operatiu i al capital circulant net".

"Si bé, això podria representar acumulacions de cara a la temporada d'hivern, també podria cridar l'atenció sobre problemes de vendes o, com en el cas d'Inditex, preparació d'estocs en vista de possibles dificultats a la cadena de subministrament durant els propers sis mesos".

Noticias relacionadas

contador