• La factura mitjana per a un consumidor domèstic ha ascendit aquest mes als 69,68 euros
  • Enfront dels 81,22 euros de gener de l'any passat
ep bombilla bombillas luz electricidad energia
EUROPA PRESS

El rebut mitjà d'electricitat ha caigut aquest mes de gener un 14,2% respecte al mateix mes de l'any passat, fet que suposa uns 11,5 euros menys que al primer mes de 2017, segons dades recollides per Europa Press a partir del simulador de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC).

  • 15,63€
  • 0,39%

En concret, la factura mitjana per a un consumidor domèstic ha ascendit aquest mes als 69,68 euros, enfront dels 81,22 euros de gener de l'any passat. D'aquest import, 14,88 euros corresponen al terme fix, 39,91 euros al consum, 2,80 euros a l'impost d'electricitat i 12,09 euros a l'IVA.

Pel que fa al passat mes de desembre, el rebut de la llum ha registrat al gener una caiguda del 5,2%, tallant així amb una sèrie de quatre mesos a l'alça i abaratint-se en gairebé 4 euros.

Aquest rebut de la llum correspon a un consumidor mitjà similar a l'utilitzat pel Ministeri d'Energia en els seus càlculs, amb una potència contractada de 4,4 quilowatts (kW) i una demanda anual de 3.900 quilowatts hora (kWh), pròpia d'una família amb dos fills.

EL 'POOL', UN 30% MÉS BARAT

D'aquesta manera, el major abaratiment en el rebut respecte a fa un any s'ha registrat en el consum, ja que durant aquest mes s'ha produït una important caiguda al mercat majorista de l'electricitat, l’anomenat 'pool', que ha situat el seu preu mitjà a l’entorn dels 50 euros per megawatt hora (MWh), enfront dels més de 71 euros de gener de l'any passat, al voltant d'un 30% més barat.

Gener de l'any passat va estar marcat pels pics en el preu de l'electricitat, després que l'onada de fred durant la segona quinzena del mes portés a marcar, un darrere l'altre, registres més elevats des de desembre de 2013, registrant en alguns moments puntes que van superar la cota dels 100 euros per MWh.

El 'pool' funciona de forma marginalista, de manera que les tecnologies entren per ordre de cost i l'última d'elles en participar, la més cara, marca el preu per al conjunt. Els preus horaris s'apliquen als consumidors domèstics que disposin de comptadors 'intel·ligents' i tarifació per hores, entre els quals figuren els usuaris que tenen contractat el Preu Voluntari al Petit Consumidor (PVPC) i disposen d'aquests dispositius.

Aquest preu majorista de l'electricitat té un pes proper al 35% sobre el rebut final, mentre que al voltant del 40% correspon als peatges i a prop del 25% restant, a l'IVA i l'Impost d'Electricitat.

Aquest canvi de tendència en el 'pool' es va produir a partir de l'última setmana de 2017, quan es va disparar la producció eòlica, duplicant-se respecte al novembre, a causa del pas de diversos fronts, fet que va portar a caure la dependència al 'mix' de generació del gas.

INTERRUMPIBILIDAD PER CRITERIS ECONÒMICS

A més de la major aportació del vent, també ha contribuït a abaratir aquest mes el rebut de la llum l'aplicació de mesures adoptades pel Govern, com l'aplicació del servei d'interrumpibilidad per criteris econòmics per part de Red Eléctrica d'Espanya (REE).

En concret, aquesta nova utilització de la interrumpibilidad per abaratir el preu de l'electricitat en moments puntuals s'ha produït durant aquest mes de gener a un total de cinc ocasions. La primera d'elles va ser el passat 6 de gener (479 MWh), posteriorment es va utilitzar també el 7 de gener (451 MWh), el 9 de gener en dues ocasions (494 i 497 MWh) i el passat 25 de gener (477 ( MWh), segons dades de l'operador del sistema.

Noticias relacionadas

contador