ep viviendas en venta 20201020152013
ÓSCAR CAÑAS - EUROPA PRESS - ARCHIVO

La crisi del sector turístic i la incertesa sanitària provocarà que el 2020 el preu de l'habitatge a Espanya registri una caiguda d'un 1,4%, segons ha apuntat l'agència de qualificació S&P en un informe sobre el mercat immobiliari europeu publicat aquest dimarts.

Espanya se situa així, juntament amb Portugal (-0,6%) i Irlanda (-1,6%), com els únics països europeus en els quals baixarà el preu dels immobles. El 2021, la previsió de l'S&P és que els preus a Espanya creixin un 1,8% i a Portugal un 1,2%, mentre que a Irlanda tornin a baixar un 1,1%.

"Com a reflex de l'estructura de les seves economies, els sectors immobiliaris a Portugal i Espanya estan més orientats que els d'altres països cap a la indústria del turisme. La temporada turística molt baixa d'enguany i l'elevada incertesa sobre la situació sanitària han afectat de manera adversa a la demanda d'habitatge i els preus", han assegurat els economistes de S&P Marion Amiot i Boris S. Glass.

Per al conjunt de l'eurozona, la firma de qualificació considera que els preus continuaran creixent. En aquests territoris els ingressos dels consumidors no han caigut tant com a l'anterior crisi gràcies a les xarxes de seguretat, a l'estalvi durant els mesos de confinaments i l'impacte en el cost de les hipoteques. Entre març i maig, es van signar préstecs per a habitatges per valor de 30.000 milions d'euros.

A més, S&P també aprecia cert grau d'interès per part dels compradors a adquirir habitatges més grans, cosa que l'agència ha atribuït al fet que les llars han jutjat que necessiten més espai en haver passat més temps a casa i per les noves dinàmiques de teletreball.

Amiot i Glass han explicat que els inversors també s'han abocat vers el mercat immobiliari a la recerca de rendiments. Mentre que els fons immobiliaris europeus van registrar fluxos d'entrada nets per valor d'11.000 milions d'euros entre març i maig, els fons de renda fixa van observar sortides per valor de 88.000 milions d'euros.

"El retorn als nivells d'activitat econòmica previs a la pandèmia i la normalització de la situació sanitària haurien d'ajudar a una recuperació sostenible d'ocupacions i empreses, elevant al seu torn les perspectives de compra d'habitatge i, amb elles, els preus", han postil·lat els economistes d'S&P.

Noticias relacionadas

contador