ep antonio brufau presidente de repsol departiendo con el periodista vicente valles
REPSOL

El preu del petroli segueix pujant, cosa que afavoreix les accions de companyies petrolieres com Repsol. Els analistes de JP Morgan no descarten que el preu del barril de cru arribi als 100 dòlars, i han elevat la valoració de la companyia espanyola fins als 15,50 euros per acció des dels anteriors 14,50 euros.

  • 14,72€
  • -1,90%

El preu del petroli West Texas puja un 1,8%, fins als 80,50 dòlars, mentre el cru Brent, de referència a Europa, avança un 1,7%, fins als 83,84 dòlars. L''or negre' acumula una revaloració del 65% aquest any, que s'amplia fins al 83% durant els últims dotze mesos.

"Reiterem la nostra visió alcista del petroli i les accions petrolieres en un trimestre caracteritzat per l'enfortiment material en tot el complex energètic i amb les recompres d'accions avançant a ple rendiment", afirmen aquests analistes, la previsió és que aquestes companyies puguin retornar a les seves accionistes el 20% de la seva capitalització fins a mitjans de 2023.

Segons els seus càlculs, a nivells de 70-75 dòlars per barril durant el període 2022-2023, la rendibilitat dels fluxos de caixa del conjunt del sector se situarà entre l'11,7% i el 13,1%.

En aquest escenari, JP Morgan aposta per valors que es beneficiïn d'aquests preus del cru, però que al mateix temps ofereixin una exposició atractiva a la transició energètica cap a energies renovables. És aquí on aposten per Repsol, a més de per altres companyies com BP, Royal Dutch Shell i Eni, que recentment ha anunciat la sortida a borsa del seu negoci de renovables.

UN PETROLI ALS 100 DÒLARS ÉS PROBABLE

Sobre la possibilitat de veure un petroli als 100 dòlars a mitjà termini, JP Morgan comenta que "el supercicle del petroli està en marxa, ja que l'enduriment de l'oferta/demanda augmenta la probabilitat d'escenaris alcistes per sobre de 100 dòlars per barril" .

Per això, mantenen la seva previsió d'escenari del cru per sobre d'aquest preu, malgrat que els seus analistes de matèries primeres estudien com a escenari a base un preu de 72 dòlars en 2021 i 2022. Tot i això, afegeixen que amb preus rècord fins a la data a tot el mercat energètic, especialment al gas i al carbó de la Unió Europea, "el petroli segueix sent relativament barat, tant en un context històric com en relació amb altres classes d'actius".

Així, comenten que hi ha factors que seguiran impulsant els preus, com "una demanda més ferma" pel control de la pandèmia de la Covid-19 a escala global, uns inventaris de petroli que es troben a nivells molt baixos i el que consideren "errors de producció de l'OPEP", que no està augmentant el seu bombament tan ràpid com hauria.

Sobre altres factors que poden seguir beneficiant a les petrolieres, JP Morgan destaca que els inversors poden utilitzar aquestes companyies com "una cobertura contra la inflació", ja que són accions que es comporten bé en entorns inflacionistes com l'actual.

"El nostre equip d'estratègia espera que els problemes actuals al sector de l'energia i a les cadenes de subministrament reforcin la seva tesi de rotació" cap a aquests valors, conclouen.

Noticias relacionadas

contador