ep almacenamiento de gas castor
EUROPA PRESS - Archivo

El Govern considera ja executada la devolució de les quantitats abonades a Enagás pel fallit projecte Castor en assegurar que els 34,5 milions d'euros que l'operador va rebre del sistema gasístic es dirigiran al sosteniment d'altres instal·lacions.

  • 13,77€
  • 0,51%

Així ho manifesta l'Executiu en una resposta registrada al Senat, i recollida per Europa Press, al senador de Compromís, Carles Mulet, que havia preguntat per les mesures adoptades fins ara per fer efectiva la devolució als consumidors de gas, entre empreses i particulars, pel sobrecost que van suportar a les seves factures entre 2014 i 2018 per decrets i resolucions anul·lades posteriorment pel Tribunal Constitucional i el Tribunal Suprem.

Als titulars dels drets de cobrament se'ls van abonar entre 2016 i 2018 més de 141 milions d'euros, quedant pendents d'abonar 100 milions d'euros a partir de la sentència del Tribunal Constitucional, quantitats que la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) va resoldre reintegrar al sistema gasista.

COMPROMÍS NO ENTÉN PER QUÈ NO ES COMPENSA AL CONSUMIDOR

Davant d'aquesta resposta, Compromís critica que el Govern no hagi adoptat cap mesura per fer efectiva aquestes quantitats "il·legalment cobrades a particulars i empreses entre 2014 i 2018 per sobrecostos, pagaments i cànons pel consum de gas que no estaven obligats a suportar", subratllant que l'anul·lació de les normes que validaven els recàrrecs provocava que els mateixos "havien de tornar al seu lloc d'origen, com són els particulars i empreses".

"No compartim el tracte que s'està tenint cap a aquesta empresa a la qual se li ha permès tot sobre el territori, se li van pagar quantitats milionàries per la seva ineptitud i fins i tot el Govern progressista dilata en el temps tant com pot el desmantellament de les seves perilloses instal·lacions", sosté Mulet.

En aquest sentit, considera que la devolució d'aquestes quantitats al sistema gasístic "altera la situació dels mercats i perjudica els drets i interessos dels consumidors de manera clara", per la qual cosa censura "la falta de transparència" i "els criteris estranys de no retornar uns diners cobrats il·legalment, quan la seva procedència és tan clara i existeixen factures pel mig que faciliten la devolució o compensació".

"Això és com si un tribunal declarés que hem estafat a Hisenda i decidíssim que, en comptes de retornar els diners, els posarem en un altre lloc que té com a consellers gent del nostre partit", conclou Mulet. I és que, segons ha recordat el senador de Compromís, el gestor gasista compta o ha comptat entre els seus consellers i assessors els exministres del PSOE José Blanco i José Montilla, i els 'populars' Ana Palacio, Antonio Hernández Mancha, Marcelino Oreja Arburúa i Isabel Tocino.

Noticias relacionadas

contador