aerolineas portada

Les aerolínies de tot el món segueixen sense aixecar el cap aquest divendres. El coronavirus ha contagiat les seves cotitzacions i estan registrant pèrdues milionàries. IAG a Espanya, per exemple, cau un 8% més, després de desplomar-se prop d'un 9% aquest dijous.

  • 9,40€
  • 2,00%
  • 5,12£
  • -1,88%

IAG

  • 1,85€
  • -1,91%

L'expansió del Covid-19 per tot el món ja és imparable. Per primera vegada, els casos fora de la Xina superen el del gegant asiàtic. Això marca un punt d'inflexió significatiu en la propagació global de la malaltia. La por s'ha anat instal·lant entre la societat, que ha resultat en una onada de cancel·lacions tant de reserves d'hotels i com de bitllets d'avió.

La més castigada, amb molta diferència, ha estat la noruega Norwegian. Les seves accions van tancar la sessió del dijous amb un enfonsament superior al 21%.

Easyjet (-4% després de cedir un 8% el dijous) i Air France (-6% després de caure un 7%) també es vesteixen de vermell, així com Lufthansa (-5% després de deixar-se un 6% el dijous).

Tot i que els casos estan incrementant-se en major mesura a Europa, les aerolínies a l'altre costat de l'Atlàntic també estan registrant caigudes. Als Estats Units, American Airlines va tancar amb caigudes del 6,5% i Delta d'un 2,8% mentre que la canadenca Air Canada va retrocedir un 3,75%

El coronavirus pot suposar un cop mortal per al sector de les aerolínies, que ja abans de l'epidèmia no estava passant per un bon moment. "Les perspectives eren negatives, per la pressió a la baixa sobre les tarifes aèries, l'augment dels costos i l'alentiment del creixement del trànsit", assenyala Chammem, analista de Scope Ratings.

No és la primera vegada que una situació com la del coronavirus afecta les aerolínies. "Durant l'epidèmia de SARS en 2003, el trànsit anual va disminuir un 8% a les aerolínies d'Àsia Pacífic, la qual cosa es va traduir en una pèrdua d'ingressos de 6.000 milions de dòlars mentre que les aerolínies nord-americanes van perdre el 3,7% del trànsit internacional". assegura Helene Spro, analista de Scope Ratings. Les expectatives actuals són que el brot de coronavirus tingui un major impacte.

Noticias relacionadas

contador