ep una oficina de liberbank
Marta Fernández Jara - Europa Press - Archivo

El benefici net de Liberbank l'any 2020 ha estat de 41 milions, un 63,1% inferior al de 2019, després de destinar 241 milions a sanejaments, dels quals 121 milions són per anticipar l'impacte pel deteriorament de l'escenari macroeconòmic durant els propers exercicis i cobrir l'increment de risc de clients sense impagaments. Les seves accions pugen un 0,7%, fins als 0,2075 euros.

  • 0,28€
  • 1,72%

L'entitat ha dit que tots els marges van registrar una evolució positiva, amb el creixement impulsat per l'activitat comercial. El marge d'interessos va assolir un creixement del 9,6% interanual i va arribar als 512 milions d'euros l'any, el marge brut va augmentar un 10% i el marge d'explotació va créixer un 27,7%. La millora del marge d'interessos recurrent, excloent-ne l'impacte en el primer trimestre de 14 milions d'interessos moratoris d'un litigi, va registrar una millora del 6,6%.

Per la seva banda, els ingressos per comissions van mantenir la tendència de creixent millora, fins a situar-se als 235 milions d'euros, amb un augment del 23,5%, que inclou l'impacte de la incorporació de 38 milions d'euros, el total de 43 milions, de la comissió complementària per la novació del contracte amb Caser.

En termes recurrents, l'increment dels ingressos per comissions va ser del 5,7% respecte a l'any anterior, destacant-ne les vinculades als fons d'inversió.

Els resultats per operacions financeres es van mantenir en tot just 6 milions d'euros, mentre que la partida d'altres productes d'explotació -que inclou l'aportació a l'FGD i a Fons Únic de Resolució i l'impost sobre dipòsits, entre d'altres- va restar 85 milions d'euros. D'aquesta manera, el marge brut va millorar un 10%, fins a situar-se als 704 milions d'euros.

Igualment, i seguint amb l'estratègia de contenció de costos, les despeses generals d'administració es van reduir un 2%, fins a situar-se en la xifra total de 333 milions d'euros, de manera que la ràtio d'eficiència va millorar en 8,3 punts percentuals, fins a situar-se al 53,8%.

Així, el marge d'explotació va arribar als 328 milions d'euros, cosa que va suposar un increment del 27,7%. El cost del risc es va situar als 59 punts bàsics, sent-ne el cost recurrent de 15 punts bàsics.

Pel que fa a la solvència, l'entitat va situar la seva ràtio de capital CET 1 'fully loaded' al 14,4%, un augment d'1,4 punts respecte al 13% del tancament de 2019. A més, el capital de Nivell 1 es va col·locar també al 14,4% i el Capital Total, al 16,2%.

Així mateix, Liberbank ha assegurat que manté una sòlida posició de liquiditat, reflectida al finançament del crèdit amb dipòsits minoristes (Loan to Deposit), que s'ha situat al 100,8%, a la ràtio de liquiditat a curt termini (LCR), amb un nivell del 222%, i la ràtio de disponibilitat de recursos estables (NSFR), que va arribar al 118%.

MILLORA DE LA QUALITAT DEL BALANÇ

Durant el quart trimestre del l'any, el banc va continuar la millora de la qualitat del balanç, amb una nova disminució de la ràtio de mora que es va situar al 2,94%, així com amb la reducció del volum d'adjudicats, que durant el 2020 es va disminuir un 14% a causa de la venda d'actius en operacions minoristes, fonamentalment de sòls.

En conjunt, la cartera d'actius improductius (dubtosos i adjudicats) es va reduir durant l'últim any en 213 milions d'euros, un 9% menys que l'any anterior, xifa que va suposar una millora de la ràtio d'actius improductius (NPA) d'1,4 punts percentuals durant l'últim any, fins a situar-se al 7,2%.

Paral·lelament, Liberbank va elevar les cobertures tant d'actius dubtosos com adjudicats i va arribar al 56% de cobertura de dubtosos (6 punts més que l'any anterior) i al 50% d'adjudicats (dos punts i mig més en termes interanuals).

En resum, el balanç de Liberbank va registrar un creixement en 2020 del 13,3%, va assolir els 47.510 milions d'euros, i va mantenir les tendències positives dels últims trimestres tot i la pandèmia, tant en el passiu, en augmentar els recursos de clients i el patrimoni de fons d'inversió, com en l'actiu, tant al segment productiu com a l'hipotecari.

En un altre ordre de coses, els consells d'administració d'Unicaja Banc i Liberbank van aprovar, el passat dia 29 de desembre de 2020, el Projecte Comú de Fusió, l'execució del qual suposarà l'absorció de Liberbank per Unicaja Banc.

En virtut d'aquesta operació, els accionistes de Liberbank rebran una acció ordinària de nova emissió d'Unicaja Banc per cada 2,7705 accions de Liberbank. Pel que fa al bescanvi establert, els accionistes del banc andalús comptaran amb el 59,5% del capital de la nova entitat, i els de l'entitat d'origen asturià, el 40,5%.

BDO, ENCARREGAT DE REALITZAR L'INFORME INDEPENDENT

Després de l'aprovació del Projecte Comú de Fusió per les cúpules de les dues entitats, el procés ha continuat avançant segons el calendari previst. Actualment, BDO Auditors, per designació del Registre Mercantil, està elaborant un informe independent sobre els termes acordats per emprendre l'operació.

Durant les properes setmanes, els Consells d'Administració sotmetran a la seva aprovació la documentació de la transacció i convocaran les seves respectives juntes generals d'accionistes per a l'aprovació formal de la fusió.

L'operació llavors quedarà pendent de rebre les autoritzacions reguladores preceptives, que s'esperen obtenir a la fi del segon trimestre, o principis del tercer d'aquest any.

Noticias relacionadas

contador