ep economiafinanzas- de guindos bce quita presionla privatizacionbankia hay tiempo
APIE

El vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, ha assegurat que l'impacte de la política monetària de l'entitat radicada a Frankfurt ha tingut un impacte "neutral" per a la rendibilitat bancària, mentre que fa menys d'una setmana va assegurar que els efectes dels tipus negatius havien estat positius.

"L'efecte general de la nostra política monetària a la rendibilitat bancària fins ara ha estat força neutral", ha subratllat el banquer espanyol en un discurs pronunciat durant un esdeveniment celebrat a Roma (Itàlia). No obstant, ha afegit que les conseqüències dels tipus d'interès negatius al sector bancari necessiten "ser vigilades molt a prop", perquè el balanç dels seus efectes dependrà de quant temps romanguin els tipus en terreny negatiu.

Aquestes declaracions matisen el que De Guindos va defensar durant la seva intervenció al seminari Las finanzas sostenibles y su importancia en el futuro de la economía, organitzat per la Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP) i l'Associació de Periodistes d'Informació Econòmica (Apie) la setmana passada. Llavors, l'exministre va destacar que "els tipus baixos, tot i tenir un impacte, en una visió global han tingut un impacte positiu".

El supervisor seguia així el discurs del Banc d'Espanya, que dies abans havia assenyalat que l'impacte net de la política monetària del BCE havia estat positiva per als bancs, ja que la recuperació econòmica va implicar una millora de la capacitat de pagament dels prestataris. De Guindos, a més, va recordar a la banca que l'objectiu de la política monetària no és millorar la rendibilitat bancària.

Durant el discurs pronunciat aquest dimarts, el vicepresident de l'institut emissor ha alertat que una rendibilitat "persistentment baixa" és una "preocupació clau" des del punt de vista de l'estabilitat financera, ja que limita la capacitat dels bancs de construir matalassos de capital per fer front als xocs negatius.

En aquest sentit, Guindos ha receptat als bancs que, per incrementar la seva rendibilitat, aprofundeixin en la digitalització, redueixin el seu personal i tanquin sucursals. Des del punt de vista dels ingressos, ha recomanat incentivar les activitats basades en taxes i comissions.

Així mateix, com va defensar la setmana passada a Santander, Guindos ha tornat a advocar per una major consolidació bancària a nivell domèstic, ja que a través de fusions i adquisicions es poden aconseguir "estalvis de costos significatius" mitjançant la generació d'economies d'escala, menys despeses administratives, racionalització de sucursals i sinergies d'ingressos.

Noticias relacionadas

contador